Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Defensie: dienjaar jongeren krijgt mogelijk 'verplicht karakter'

Afgelopen september begon de eerste lichting jongeren aan een dienjaar bij Defensie. Mogelijk wordt een oproep in de toekomst iets minder vrijblijvend dan het nu is. 

Dienjaar

Sinds september vorig jaar kunnen jongeren een dienjaar volgen bij Defensie. Dat is een soort dienstplicht, maar dan zonder die 'plicht'. Het is namelijk op vrijwillige basis. De jongens en meisjes krijgen betaald en worden voorbereid op een baan bij defensie. Van logistiek en communicatie, tot keihard buffelen door de modder en schieten.

Via defensie.nl: "Je gaat een jaar lang aan de slag. Eerst krijg je een basisopleiding. Daarna draai je als volwaardige collega mee op bestaande functies binnen de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee."

Dienstjaar

Het dienstjaar is nu nog een bescheiden manier om meer mensen - lees: jongeren - warm te krijgen om straks een krabbel onder een defensiecontract te zetten. Vorig jaar begonnen 200 jongeren aan zo'n dienstjaar. Dit jaar zijn het er al 650, maar als het aan Defensie ligt, wordt er heel rap opgeschaald naar 4000 plekken per jaar.

Nederland heeft volgens staatssecretaris Christophe van der Maat dringend behoefte aan mankracht. Van der Maat wijst naar alles waar Rusland op dit moment mee bezig is. "En daar ga je iets tegenover stellen, om oorlog te voorkomen", aldus de VVD'er bij talkshow Op1.

Of hij direct jongeren naar het front wil sturen als Nederland ooit direct betrokken raakt bij een oorlog? Dat niet, maar de staatssecretaris stelt dat militairen die wel gaan vechten ander werk laten liggen. Logistieke werkzaamheden, beveiliging, et cetera, et cetera. Jongeren zouden dat werk kunnen overnemen, aldus Van der Maat.

"We moeten niet van alles gaan verplichten", stelt hij, "maar de kramp moet eraf."

Verplicht karakter?

Volgens staatssecretaris Christophe van der Maat is Defensie nu verschillende scenario's aan het onderzoeken voor het dienstjaar. Een aantal smaken waar het nieuwe kabinet uit kan kiezen. Daarbij wordt ook gekeken naar een vorm waarbij het zogenaamde dienstjaar een iets meer 'verplicht karakter' heeft. Wat dat precies inhoudt, is niet duidelijk.

Dienstplicht zoals vroeger

Op papier bestaat de dienstplicht zoals we die vroeg hadden in Nederland op dit moment nog wel, maar de zogenaamde opkomstplicht werd in 1997 voor onbepaalde tijd in de koelkast geparkeerd. Alleen in heel uitzonderlijke situaties kunnen regering en parlement besluiten om de opkomstplicht weer te activeren. Zo'n vaart zal dat echter niet lopen.

Nieuws
  • Op1, Metro Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie