Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zoveel procent van de Nederlanders meldt zich weleens ziek om sport te kijken

Formule 1, Champions League, Oranje; soms spelen je sporthelden op tijden dat je eigenlijk op je werk zou moeten zijn. Dat is voor veel Nederlanders echter geen belemmering, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Sport kijken

Gelukkig jakkert Max Verstappen normaliter 's middags in het weekend over de baan. Dan zit de gemiddelde kijker ongetwijfeld met een koud pilsemannetje voor de flatscreen en niet achter een laptop in een troosteloos kantoor. Maar wat als een sportwedstrijd doordeweeks is? Denk aan een goeie Chamions League-pot. Of je wil er live bij zijn? In dat geval krijgt sport natuurlijk gewoon voorrang, aldus sommige Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat gedaan is door Snap naar de 'nationale fanbeleving onder sportliefhebbers'.

Snap heeft het onderzoek laten uitvoeren door PanelWizard onder een groep Nederlanders van 16 jaar en ouder 'die weleens social media gebruiken en regelmatig sportwedstrijd/-evenementen volgen'. Het gaat om 1000 mensen en het onderzoek is volgens het onderzoeksbureau 'representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding, regio en generatie'.

Lekker thuisblijven

Allereerst blijkt dat zo'n 52% van de Nederlanders de wekker weleens zet om sport te kijken. De F1 in Melbourne is daar een goed voorbeeld van; die werd om 05:00 Nederlandse tijd verreden. Dan kun je twee dingen doen: óf je wekker zetten, óf opblijven en hopen dat je kratje niet leeg is voordat het stoplicht op groen springt.

Eén op de vijf Nederlanders neemt bovendien weleens verlof op om een wedstrijd te kijken op tv, of daar zelfs live bij te zijn. Dat gaat om 21%, om precies te zijn.

Mocht je baas nou geen toestemming geven, of je collega wil je dienst niet overnemen, dan kun je altijd nog 'schooltjeziek' zijn. En dat gebeurt: zo'n 4% van de ondervraagden geeft aan zich ziek gemeld te hebben om hun favoriete sportheld of -team aan te moedigen.

Meest populaire sporten

Het zal je niet verbazen, maar voetbal is nog steeds de populairste sport om naar te kijken in Nederland. En mede dankzij de razend knappe prestaties van Verstappen staat de Formule 1 stevig op nummer twee, gevolgd door schaatsen, wielrennen en darts. In die volgorde. Atletiek, tennis, zwemmen, MMA en boksen maken de top-10 compleet.

Terugkomend op de nummer één van de lijst: het komende EK voetbal in Duitsland is vast een periode waarin veel kantoorreceptionisten weer een belletje krijgen omdat Pietje en Jantje niet komen werken. De spannende wedstrijden volgen elkaar immers in rap tempo op.

Slechts 11% van de ondervraagden geeft aan helemaal niks van het EK te zullen volgen. Een zeer kleine minderheid dus. Zo'n 77% van de groep die wel kijkt, gaat de meeste wedstrijden op tv volgen. Tot slot heeft 5% de wens om Oranje vanaf de tribune te checken. Nu maar hopen dat Koeman en kornuiten er iets van bakken, anders kun je net zo goed uit je neus gaan lopen vreten op kantoor.

Lifestyle
  • Snapchat
  • Adobe Stock