Gefeliciteerd: Koeman en co kopen een club
Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: zaakwaarnemer Rob Jansen en bondscoach Ronald Koeman.
Edwin Struis
De kans dat je getroffen wordt door de bliksem of neerstort met een vliegtuig is groter, maar stel je nou eens voor dat die gladde tronie van die Postcodeloterij-pias voor je deur opduikt met het grote nieuws dat je bankrekening is verrijkt met een 1 plus een nulletje of zeven. Wat zou je, naast de gebruikelijke zaken (huis/auto/speedboot/maanlander/ooglidcorrectie), dan aanschaffen?
Ik moest eraan denken toen ik het bericht onder ogen kreeg waarin zaakwaarnemer Rob Jansen aankondigde samen met Dirk Kuijt, Ronald Koeman, Henrik Larsson en Dennis Bergkamp een voetbalclub te gaan kopen in Engeland. Niet van het hoogste echelon, daarvoor schiet het kapitaal net tekort, maar het plan is om te gaan shoppen in de twee lagere divisies van het Engelse profvoetbal: League One of Two.
De naam van de club die ze op het oog hebben werd nog niet onthuld, maar de deelnemers dus wel. Larsson is de beoogde hoofdcoach, Bergkamp gaat een academy opzetten en ‘Koeman komt ook over om zijn dingen te doen’, aldus Jansen in de podcast KieftJansenEgmondGijp. Wat die ‘dingen’ precies zijn, werd niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk een beetje aanmodderen zoals bij Barcelona en nu als bondscoach. Over een functie voor Kuijt werd niet gerept, maar gezien diens loopbaan als trainer ligt stadionspeaker meer voor de hand dan technisch directeur. En mocht het echt een club in het rechterrijtje van de vierde divisie worden, dan ligt er ook nog een basisplaats voor hem in het verschiet.
De gedachte achter zo’n investering is natuurlijk niet slecht. Zijn naam schiet me gelukkig niet te binnen, maar er was destijds ook een brallerige behangboer uit Den Haag die zonder dat z’n vrouw het wist voor een bescheiden bedrag deeleigenaar werd van Swansea City. Toen de laagvlieger uiteindelijk de Premier League aantikte en er miljoenen aan tv-gelden binnenstroomden, kon deze immer bescheiden Hagenees z’n eigen muren met goud behangen. Swansea speelt inmiddels weer een divisie lager en moet zelfs uitkijken dat de begerige blikken van Jansen en co niet op hen gaan vallen.
Zelf zou ik het wel weten als de Staatsloterij mij tot uitverkorene maakt: het failliete HFC Haarlem weer tot leven wekken en laten uitgroeien tot de beste club van Noord-Holland. En dat lijkt me, als ik Ajax en AZ onlangs zag stuntelen, niet eens een hele grote uitdaging. Welke club zou jij willen behoeden voor de eeuwige bijvelden?
Micha Jacobs
Waarom willen steeds meer oud-voetballers (neem iemand als David Beckham) en zakenmensen een eigen club hebben? Hebben we hier soms te maken met een messiascomplex? En wat valt er eigenlijk te redden als een voetbalclub zichzelf niet kan bedruipen? Gaat er in de basis dan niet veel meer mis dan wat je met een kapitaalinjectie kunt rechttrekken?
In de regel gaan er drie dingen mis: financieel wanbeleid (naai dan vooral je financiële man de deur uit), een lege tribune (Vitesse) of een te klein achterland om sponsoren te vinden. Of om het maar heel bot te zeggen: het achterland houdt te weinig van je om te overleven. Dat los je niet op geld.
Denk je dat jouw geliefde Haarlem of, laten we zeggen, Veendam te redden waren met een Postcode-Kanjer? Zouden alle problemen op de lange termijn, als die glimmende Postcodeloterij-truck allang de straat weer uit is, opgelost zijn? Ik denk het niet. Twee keer met je ogen knipperen en dat geld verdampt waar je bij staat. En je vroegere supporters, die allang van een ander houden, komen niet meer terug.
Of ze nu zelf gevoetbald hebben of niet: het gaat investeerders helemaal niet om de club zelf, maar om het strelen van hun eigen ego. Kijk maar naar NEC dat vorige week ten koste van Cambuur de bekerfinale haalde. Wie stond er het hardst te springen van allemaal? Suikeroom Marcel Boekhoorn, ooit de redder van de HEMA, ook al zo nobel van ’m. Natuurlijk, de man komt zelf ook uit Nijmegen en is al zijn leven lang supporter van de club, maar hoe harder hij roept dat het allemaal niet om hem draait, maar om ‘de jongens’, zeker met draaiende camera voor een vol uitvak dat hem toezingt, hoe onpasselijker ik ervan word. Blij zijn mag natuurlijk, maar als het écht niet om jou draait, dan trek je gewoon met je vrienden van de businessclub een fles champagne open in de skybox en ren je niet het veld op, omdat Hans Kraay jr. je zo graag wil zien glimmen van trots. Ben blij en blijf weg.
Koeman, Kuijt, Bergkamp en Larsson vind ik zowaar nog erger. Het maakt hen namelijk niet uit welke club in Engeland ze redden, als er maar eentje zo gek is om zich door hen te láten redden. En waarom? Zodat zij als vier barmhartige Samaritanen weer even hun momentje kunnen pakken. Zoals die Hollywood-ster, hoe heet ie ook alweer, Ryan Reynolds dat deed met het nietige Wrexham uit Wales en tegelijkertijd een Netflix-serie maakte over zijn goedheid. Kan nu al niet wachten op de Videoland-serie over de reddingsoperatie van Koeman en co.
- ANP