Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie vermoordde Joël Bastiaens in Brazilië?

Op 28 februari 2010 wordt de Nederlandse Joël Bastiaens (23) samen met zijn Braziliaanse vriendin Sandra doodgeschoten in Brazilië. Ook na veertien jaar is de zaak nog steeds niet opgelost. Zijn ouders trekken nu aan de bel, via de Peter R. de Vries Foundation.

Cold case Joël Bastiaens

*Frans en Loes Bastiaens met foto van zoon Joël.

Al veertien jaar lang wordt de laag stof op het dossier van Joël ergens in een Braziliaanse kast alleen maar groter en groter. Zijn ouders Loes en Frans snakken naar antwoorden. Maar het enige wat er na al die jaren over die fatale dag bekend is, is het volgende. Sandra, de Braziliaanse vriendin van Joël, is makelaar en wordt met een telefoontje naar een huis in São Luís gelokt dat bij haar in de verkoop staat. Joël gaat met haar mee en opent de deur voor de mogelijke koper. De man op de stoep schiet hem direct door zijn hoofd. Daarna loopt hij naar binnen en vermoordt hij Sandra. Vervolgens stapt hij op zijn motor en vertrekt hij met de noorderzon. Hoewel er aanwijzingen zijn dat Sandra’s ex-man opdracht heeft gegeven tot de moord, sluit de politie het onderzoek snel.

Veertien jaar lang horen Loes en Frans praktisch niets. Vorige week dinsdag verschijnt er ineens een video op de sociale media van de Peter R. de Vries Foundation met hen in beeld. Hun verhaal is ontluisterend. Zij voelen zich door het ministerie van Buitenlandse Zaken in de steek gelaten. “Op onze verzoeken krijgen wij het standaard antwoord: dat u (het ministerie, red.) zich niet met de rechtsgang van een ander land mag bemoeien. Maar dat wil toch niet zeggen dat u helemaal níéts kunt doen?” Dat zij veertien jaar na de moord op hun zoon nog steeds alles zelf moeten uitzoeken, doet hen veel pijn. “Kunt u niet eens navraag doen bij de Braziliaanse autoriteiten?” Hun boodschap sluiten ze af met een hartenkreet: “Wij vragen niet wat u niet kunt doen. Wij vragen u wat u wel kunt doen.”

Tips over deze zaak? Mail naar tip@peterrdevries.nl.

Misdaad
  • ANP E.A.