Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bronnen: Promes vastgehouden op politiebureau Dubai

De door Nederland gezochte voetballer Quincy Promes wilde van Dubai terug naar Moskou vliegen, maar kwam niet door de grenscontrole.

Promes

De in Nederland veroordeelde - zware mishandeling, grootschalige cocaïnesmokkel en het financieren van drugstransporten - Promes was op trainingskamp in Dubai met zijn ploeg Spartak Moskou. Maar toen hij donderdagavond terug wilde vliegen naar Rusland kwam hij de grenscontrole niet door. Quincy Promes werd volgens de Telegraaf vervolgens afgevoerd naar een nabij liggend politiebureau. De krant schrijft dat op basis van bronnen in Rusland.

Waarom de Nederlandse voetballer wordt (of werd?) vastgehouden blijft onduidelijk. Sommige Russische mediaplatformen schrijven dat het niks te maken heeft met de veroordelingen in Nederland, andere vermoeden juist dat het er wel degelijk een verband is.

Promes staat op dit moment ‘internationaal gesignaleerd’. In theorie zou dat betekenen dat hij overal ter wereld gepakt kan worden om aan Nederland uitgeleverd te worden. Rusland, het land waar hij woont, doet dat sowieso niet. En ook in Dubai leek de Nederlander veilig. De Verenigde Arabische Emiraten, waartoe Dubai behoort, gaven hem immers speciaal een verblijfsvergunning om deel te nemen aan het trainingskamp daar. Daarmee wekte de oliestaat de indruk dat Promes ook daar veilig was.

De veroordelingen

Enkele weken terug geleden werd Promes veroordeeld tot 6 jaar celstraf. De voetballer kreeg de forse straf opgelegd wegens zijn betrokkenheid bij de smokkel van ruim 1300 kilo coke. Zijn rol in de drugssmokkel was volgens justitie groot. Hij had naar verluidt zelfs een leidinggevende rol. Na de veroordeling liet de voetballer weten in beroep te gaan.

Daarnaast heeft Promes een 1,5 jaar celstraf opgelegd gekregen wegens een steekpartij op een familiefeest. Promes stak op dit feest zijn neef in zijn knie. Ook die zaak loopt nog in hoger beroep. Promes heeft geen van de zaken bijgewoond en verblijft voornamelijk in Rusland, waar hij zijn voetbalcarrière 'gewoon' voortzet. Rusland heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, dus in het land van Poetin heeft Promes weinig te vrezen.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots