Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie: Vermeend 'moordmakelaar' Krystian M. liep na moord Peter R. de Vries 'te pronken'

Tijdens een zitting in de zaak rondom de moord op De Vries deden meerdere verdachten hun mond open. 'Ik heb jullie vader niet vermoord.'

Krystian M.

De moord op Peter R. de Vries veroorzaakte een schokgolf in Nederland. De misdaadverslaggever werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij had die avond bij RTL Boulevard achter de desk gestaan en werd daarna op straat van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Peter R. de Vries overleed negen dagen na de aanslag in het ziekenhuis.

In de periode erna werden meerdere verdachten opgepakt wegens verdenking van betrokkenheid bij de laffe moord. Delano G. en Kamil E. zijn volgens justitie de uitvoerders, aangestuurd door Krystian M. De verdachten Christian W., Divainy K., Konrad W. en Ludgardo S. zouden betrokken zijn geweest bij het voorbereiden van de moord. Erickson O. en Gerower M. worden gezien als de 'filmers'. Vandaag tijdens een zitting lieten meerdere verdachten van zich horen.

'Pronken'

Krystian M., ook wel omschreven als de 'moordmakelaar', zou de vermoedelijke schutters aangestuurd hebben. Ook zou hij een vuurwapen, vluchtauto en telefoon hebben geregeld. Zelf verklaarde hij echter 'onder druk' berichten te hebben doorgestuurd. "Ik wil dat jullie (de nabestaanden, red.) weten dat ik dit niet gewild heb", aldus M. eind januari in de rechtszaal.

Vandaag werd duidelijk dat justitie weinig gelooft van M's verklaringen. Sterker, "Hij liep ermee te pronken", aldus de aanklager over de rol van de 28-jarige Pool. Dit zou blijken uit het verzamelde bewijs. Tegen Krystian M. is levenslang geëist.

'Ik heb jullie vader niet vermoord'

Ook een van de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord Kamil E. richtte zich tot de nabestaanden van Peter R. de Vries.

"Als ik had geweten wat die dag zou gebeuren, was ik niet gegaan", stelde hij in woensdag in de rechtszaal. "Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand vermoord zien worden. Ik heb jullie vader niet vermoord, ik was slechts chauffeur."

Ook tegen Kamil E. is levenslang geëist. De rechter doet op 12 juni uitspraak. Alle verdachten worden verplicht daarbij aanwezig te zijn.

Misdaad
  • Omroep gld, Leidsch Dagblad
  • NL Beeld / Regiofotografie