Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Huurmoordenaar Valentin Ion overleden: Roemeen doodde volleybalster Ingrid Visser en man

De Roemeen kreeg toestemming om de Spaanse bajes te verlaten omdat hij stervende was. Niet lang erna overleed hij.

Huurmoordenaar

Foto boven: tijdens Nederland - Japan houden de volleybaldames een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vermoorde Ingrid Visser en haar man Lodewijk Severein.

In Spanje is melding gemaakt van de dood van Valentin Ion. De 60-jarige veroordeelde huurmoordenaar leed aan kanker en kreeg daarom toestemming de gevangenis van Murica - een stad in het zuidoosten van Spanje - te verlaten. Niet veel later overleed hij thuis.

In 2017 werd Ion in hoger beroep veroordeeld tot 40 jaar cel voor de dubbele moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar man Lodewijk Severijn.

De Roemeense oud-militair was volgens het vonnis ingehuurd door Juan Cuenca, het brein achter de gruwelijke daden. Cuenca was de voormalig manager van een Spaanse volleybalclub. Ook hij kreeg in 2017 40 jaar cel opgelegd.

Motief

Ingrid Visser was een behoorlijk succesvol volleybalster. De Nederlandse van 1 meter 95 kwam maar liefst 514 keer uit voor het nationale damesteam. Ze speelde vijf wereldkampioenschappen en negen Europese kampioenschappen. In 1995 pakte ze zelfs de Europese titel met Nederland.

Tussen 2009 en 2011 speelde Visser volleybal bij een club in het Spaanse Murcia, waar Cuenca op dat moment manager was. De topsporter en Spanjaard kregen echter ruzie, naar verluidt omdat Visser nog duizenden euro's aan salaris tegoed had van de club. Haar man Lodewijk Severijn 'probeerde dat geld terug te krijgen door zaken te doen met de clubmanager', schreef de NOS in 2017.

De brute dubbele moord

Uiteindelijk besloot de Spanjaard om het Nederlandse stel uit de weg te ruimen. Of beter gezegd: uit de weg te laten ruimen. Hij huurde de Roemeen Valentin Ion in om zijn vuile werk op te knappen.

Op 13 mei 2013, in een vakantiehuisje waar het Nederlandse stel verbleef, bracht de huurmoordenaar Ingrid en Lodewijk door extreem geweld om het leven. Hij gebruikte daarvoor handen, voeten, een asbak en een vaas. Cuenca zelf was daar ook bij aanwezig.

De volgende dag hakte Valentin Ion de lichamen in stukken, om die vervolgens 20 kilometer verderop te begraven in een citroenboomgaard. Twee weken later werden Ingrid Visser en Lodewijk Severijn gevonden.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots