Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Boeken online of offline lezen? 

Waar een aantal jaren geleden mensen nog massaal dachten dat de boekenwinkel tot het verleden zou gaan behoren, is dat inmiddels wel anders. Boekenwinkels vervullen nog steeds een prominente rol in het straatbeeld. Maar jongeren lezen daarentegen wel steeds minder, iets wat een zorgelijke ontwikkeling is want het niveau van geletterdheid gaat hiermee drastisch naar beneden.

Boeken online of offline lezen? 

Maar ondanks dat fysieke boeken nog volop verkocht worden is het online lezen van boeken ook met een opmars bezig, het één lijkt prima met het ander gepaard te kunnen gaan. Maar de meningen hierover verschillen nogal, sommige mensen zweren bij een e-reader terwijl anderen het niets vinden. Maar wat is nu het beste; boeken online of offline lezen? Hier de voor- en nadelen op een rij. 

Lekker online  

Wanneer het gaat om het lezen van boeken en tijdschriften op een digitale manier, dan kiezen veel mensen voor een e-reader. Hiermee lijkt het daadwerkelijk net alsof je vanaf papier leest. Toch lijkt de trend omtrent e-readers niet enorm door te zetten. Iets wat ook wel te begrijpen is, ze zijn niet goedkoop en het is weer een extra apparaat wat je ervoor moet aanschaffen. Wanneer we kijken naar de nieuwste generatie telefoons en tablets, dan is te concluderen dat deze niet onderdoen voor de kwaliteit van e-readers.

Sterker nog, het scherm van bijvoorbeeld de nieuwe Samsung Galaxy S24 Plus belooft weer waanzinnig te worden. Daarnaast zijn ze ook een slag groter dan voorgaande edities, daarmee is het scherm vaak groot genoeg om fijn vanaf te kunnen lezen. Met alle handige apps kun je soms zelfs (bijna) kosteloos boeken lezen en het voordeel van lezen op de telefoon is natuurlijk dat je het altijd bij de hand hebt. Daarmee heb je wel het grootste argument om lekker online te lezen te pakken; altijd bij de hand, goedkoop én duurzaam. Die laatste vooral natuurlijk wanneer je het op je telefoon doet en niet nog een extra e-reader aanschaft. 

Lekker offline  

Naast dat er mensen zijn die er gewoon van houden om een papieren boek vast te houden, is het fysiek lezen van boeken ook een moment van rust voor veel mensen. Wanneer je leest op een telefoon of tablet bestaat er de kans dat je constant wordt gestoord door pushmeldingen en andere afleidingen. Maar vergeet niet dat hier tegenwoordig oplossingen voor zijn.

Zet voordat je een boek gaat lezen de ‘niet storen’ modus aan, en je zult zien dat je bij online lezen veel rust ervaart. Offline lezen is vaak wel duurder, tenzij je meedoet aan het uitruilen van boeken via gratis boekenbiebjes. Een leuk en duurzaam concept. Net als een abonnement op de oude en vertrouwde bibliotheek, iets wat ook vandaag de dag nog steeds een aanrader is. 

Dus of je online of offline boeken wilt lezen is nog steeds een persoonlijke keuze. Wel zien we dat een goede smartphone met een hoogwaardig en groot scherm de investering waard is voor de echte boekenwurm. Hiermee bespaar je de kosten van de aanschaf van een e-reader en ben je duurzamer bezig dan allerlei bo