Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Een elftal crimineel goede misdaadboeken voor op vakantie

Een elftal crimineel goede misdaadboeken voor op vakantie

Er verschijnen in de polder bijna meer misdaadboeken dan er criminelen zijn. Veel titels kun je gewoon lekker laten liggen, want slecht geschreven, geen nieuws, niet om doorheen te komen. Gelukkig zijn er ook een paar die levenslang meekunnen. Panorama zet de elf beste misdaadboeken voor je op een rij, zodat je écht weet wat je moet lezen in het vliegtuig of op het strand.

1. De Ontvoering van Alfred Heineken

Van: misdaadjournalist Peter R. de Vries

Want: bijna van seconde tot seconde onthult De Vries hoe de jonge topcriminelen Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard de ontvoering van Heineken voorbereiden, uitvoeren en hoe ze uiteindelijk worden opgepakt.

Opmerkelijk: De Ontvoering van Alfred Heineken is nog steeds een van de meest uitgeleende boeken in gevangenisbibliotheken.

Het komt door Peter R. de Vries dat er in Nederland zoveel misdaadboeken worden uitgegeven. Zijn indrukwekkende reconstructie van de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werd een ongekende megaseller. Sindsdien weten uitgevers in Nederland dat je met criminele boeken crimineel veel geld kunt verdienen. Peter R. de Vries schreef De Ontvoering van Alfred Heineken vanuit het gezichtspunt van Cor van Hout. De overvaller annex ontvoerder annex afperser was goed bevriend met Peter R. de Vries. Hij liet zich samen met Willem Holleeder vier weken lang interviewen door de misdaadverslaggever. Als enige voorwaarde stelde het duo dat wat ze vertelden geheim zou blijven tot na hun proces.

In nieuwe drukken voegde De Vries telkens hoofdstukken toe over latere ontwikkelingen. De Ontvoering van Alfred Heineken is nog steeds het meest verkochte misdaadboek in Nederland aller tijden. Het boek is tot twee keer toe verfilmd en er is een vierdelige tv-serie van gemaakt. Als je het nog niet gelezen hebt, neem het mee op vakantie deze zomer. Iets beters lees je in het vliegtuig niet.

Freddy Heineken tijdens zijn ontvoering.

2. De Dominee (1992)

Van: misdaadjournalist Bart Middelburg

Want: het allerbeste boek als je meer wilt weten over de Nederlandse misdaadgeschiedenis

Opmerkelijk: door zijn onthullingen over Klaas Bruinsma komt journalist Bart Middelburg op de liquidatielijst van Bruinsma te staan.

Drugsbaron Klaas Bruinsma is de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel. Toch groeit Bruinsma op in het keurige Amsterdam Oud-Zuid en later in het bekakte Blaricum. Niet zo gek, de vader van Bruinsma is directeur van frisdrankfabriek Raak. Op zondag laat hij zijn vier kinderen frisdrankflessen schoonmaken. Klaas Bruinsma heeft een hekel aan zijn vader. Hij wil hem overtreffen in rijkdom, macht en status. Daarom begint hij in 1974 met het verkopen van hasj. Al snel gaat hij samenwerken met ‘godmother’ Thea Moear. Eind jaren 80 leidt ‘De Dominee’ het grootste en gewelddadigste misdaadsyndicaat dat ooit in Nederland actief is geweest, met divisies voor drugs, beleggingen en moord. Parool-verslaggever Bart Middelburg publiceert er in 1988 als eerste over. In De Dominee beschrijft hij de opkomst en ondergang van Klaas Bruinsma.

Misdaadjournalist Gerlof Leistra: “Ik heb thuis een paar kasten vol misdaadboeken. De Dominee van Bart Middelburg is een van de allerbeste. Middelburg is de eerste Nederlandse misdaadjournalist die de diepte inging en geen genoegen nam met louter sappige anekdotes. Hij had hele goede bronnen in onder- en bovenwereld.”

De Ontvoering van Alfred Heineken is nog steeds het meest verkochte misdaadboek in Nederland aller tijden. Het is tot twee keer toe verfilmd en er is een vierdelige tv-serie van gemaakt

3. Woensdag Gehaktdag (2007)

Van: moordenaar Richard Klinkhamer

Want: geschreven door een waanzinnige Nederlandse moordenaar die waanzinnig goed kon schrijven – waarom heeft de moordenaar gedaan wat hij deed? - Richard Klinkhamer was uiteindelijk eerlijk over de de moord op zijn vrouw.

Waarom vermoord je je vrouw? Richard Klinkhamer doet het, op 31 januari 1991. Het is geen moord met voorbedachten rade, maar die dag slaat hij de hersens in van zijn echtgenote, Hannelore Klink-hamer-Godfrinon, met een koevoet in hun huis in het gehucht Hongerige Wolf in Groningen.

Daarna begraaft hij haar lijk in de schuur en stort daaroverheen een laag beton. Zijn misdaad geeft hij toe aan twee zoons uit zijn eerste huwelijk. Die houden vervolgens hun mond. Waarom hij zijn vrouw vermoordde, beschrijft Klinkerhamer rauw in Woensdag Gehaktdag. Aanvankelijk wil niemand er iets van weten, uitgevers weigeren massaal om het manuscript uit te geven. Maar uitgever Hans van Maar durfde het uiteindelijk wel aan, in 2007. “Ik kwam bij Klinkhamer over de vloer. Hij woonde inmiddels in Amsterdam. Dat was misschien even spannend, maar ik vond hem meteen een fascinerende man. En hij schreef zo fascinerend goed. Ik was meteen gegrepen door het manuscript van Woensdag Gehaktdag. Ondanks zijn misdaad vond ik Klink – zo werd hij genoemd – een aardige, ook wel kwetsbare man. Hij was van het type ruwe bolster, blanke pit.”

4. Het Beest van Harkstede (2019)

Van: journalist Sytze van der Zee

Want: hoe ontmasker je een psychopaat?

Voor Het Beest van Harkstede voerde journalist Sytze van der Zee urenlange gesprekken met seriemoordenaar Willem van Eijk.

Een seriemoordenaar die minstens vijf vrouwen vermoordde. Gedurende die ontmoetingen met Van Eijk krijgt Van der Zee talloze keren hoogoplopende ruzie met de seriemoordenaar. Onder meer omdat Van der Zee met getuigen spreekt en processen-verbaal leest die het verhaal dat Van Eijk probeert neer te zetten blijken te ondermijnen. Van Eijk heeft maar één waarheid – zijn eigen. Via Van der Zee kruip je in het huiveringwekkende hoofd van een seriemoordenaar. Misdaadjournalist Sandra van den Heuvel: “Telkens denk je als je Het Beest van Harkstede leest, heeft die Van Eijk nog meer mensen vermoord? Van der Zee ontmaskert moordenaar Van Eijk als een ijskoude psychopaat.”

5. Sporen liegen niet (2022)

Van: forensisch rechercheur John Pel

Want: dichterbij de criminele werkelijkheid kom je niet. OPMERKELIJK: dit ook het favoriete misdaadboek van misdaadjournalist Marian Husken, die onder meer de bestseller Handboek Holleeder schreef.

John Pel was als rechercheur bij de Nederlandse politie betrokken bij de zwaardere misdrijven. Hij was onder meer betrokken bij de moord op Theo van Gogh, de aanslag op het Koninklijk Huis in Apeldoorn, de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en de rampvlucht MH17. Volgens eigen zeggen gingen er vijfhonderd lijken door zijn handen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Hoe kom je via een lijk tot een moordenaar? De bekende misdaadjournalist Marianne Husken: “Sporen liegen niet is een zeer zeldzaam en uniek kijkje achter de schermen in de strijd tegen criminelen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP e.a.