Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

7 keer door de bliksem getroffen (en andere bizarre Guinness-records)

Waar de één zijn of haar sociale leven compleet in de koelkast moet zetten om zich te kunnen focussen op het vestigen van een nieuw record, daar heeft de ander meer geluk door, bijvoorbeeld, een aangeboren talent of afwijking. Met een beetje bloed, een snufje zweet en een dosis tranen behoort een plekje in het Guinness Book of World Records tot de mogelijkheden.

Guinness

Lichamelijke afwijkingen

Wat een grote bek

Samantha Ramsdell uit Norwalk in het Amerikaanse Connecticut kan haar kaken openen en bovenste en onderste snijtanden maar liefst 6,52 centimeter van elkaar scheiden. Haar reusachtige mond, die ook nog eens 10 centimeter breed is, kan comfortabel plaats bieden aan een hamburger… of drie! De brunette verorbert met gemak hele appels, ongeopende blikjes tonijn en een complete zak friet.

“Ik heb altijd geweten dat ik een grote mond heb. Mensen kijken ook altijd raar op als ik m’n scheur opentrek. Doe ik dat niet, dan zie ik er, denk ik, seminormaal uit als ik over straat loop.”

Lang kon ze overigens niet van haar record genieten. Philip Angus uit Pennsylvania beschikt met 9,52 centimeter inmiddels over de grootste bek, het grootste mondgat.

Bloed onder de nagels

Shridhar Chillal uit India heeft het het record van de langste vingernagels ooit gemeten in handen: 909,6 centimeter aan zijn linkerzijde. De man met een missie begon er in 1952 mee na een incident met een van zijn leraren. Een goede vriend van Shridhar had per ongeluk de lange nagel van de docent gebroken, waardoor beiden een stevig pak slaag kregen. Toen ze vroegen waarom hij zo boos was, antwoordde de leraar: “Tenzij je lange nagels laat groeien, zul je nooit begrijpen hoeveel zorg je nodig hebt om ze niet te breken.”

Een nieuw levensdoel was geboren, met bijkomende obstakels in de jaren daarna. Zijn familie keurde de nagelgroei af en het was lastig om een goede baan en een leuke vrouw te vinden. Uiteindelijk werd Shridhar fotograaf, waarbij hij een op maat gemaakte camera met handvat gebruikte. Op 82-jarige leeftijd knipte hij eindelijk zijn nagels af. Deze liggen nu tentoongesteld in musea in New York en Amsterdam.

Klein maar fijn

Chandra Bahadur Dangi uit Nepal was met 54,6 centimeter de kleinste volwassen man in de geschiedenis. Het is niet bekend welke medische aandoening zijn groei beperkte. Hij had vijf broers en twee zussen. Drie van zijn vijf broers waren minder dan 1,22 meter lang, terwijl zijn zussen en twee andere broers een gemiddelde lengte hadden. Dangi was wever van beroep, maar wilde met zijn nieuw verworven status proberen zijn land populair te maken. Onder anderen door op te treden in het Samoa's Tupa'l Bruno's Magic Circus.

De langste mens die ooit leefde, was de Amerikaan Robert Wadlow met een lengte van 2 meter en 72 centimeter. Op zijn 22ste belandde hij in het ziekenhuis wegens een infectie aan zijn enkel en stierf in zijn slaap. Onderzoekers veronderstelden tevens dat Wadlow wellicht nog langer had kunnen worden als hij niet zo vroeg was gestorven.

Haartje de voorste

Asha Mandela (geen familie van) uit Florida beschikt over de langste haarlokken. Maar liefst 5,96 meter lang en 19 kilo zwaar, waarmee ze ongeveer drie keer zwaarder zijn dan de gemiddelde bowlingbal. Och, wat zal die vrouw met herniaklachten rondlopen! Ze beweert dat het twee hele dagen kost om alles te kammen, wassen en drogen. Ze geeft er dan ook de voorkeur aan om in de zon te liggen, met haar lokken naar alle kanten uitgespreid.

“Mijn haar was al lang toen het officieel werd opgemeten voor dit record. Inmiddels zijn we wat jaren verder en zit ik op 33,5 meter.”

Dierlijke kunsten

Killmachine

Gebaseerd op het aantal menselijke sterfgevallen als gevolg van de ziekten die ze overbrengen - naar schatting 725.000 tot 1 miljoen per jaar - zijn Anopheles-muggen vandaag de dag verreweg de meest dodelijke dieren op aarde. Deze insecten zijn vectoren, oftewel dragers van verschillende parasieten, die de muggen doorgeven als ze zich voeden met ons bloed. De gevaarlijkste van deze parasieten is de eencellige Plasmodium, die malaria veroorzaakt.

Andere potentieel dodelijke door muggen overgedragen ziekten zijn knokkelkoorts, Japanse encefalitis en gele koorts. Alleen bepaalde soorten muggen van het geslacht Anopheles - en alleen vrouwtjes - kunnen malaria overbrengen. Daarentegen eisen slangen naar schatting 50.000 mensenlevens per jaar (voornamelijk door giftige beten) en honden 25.000 (vooral door het overbrengen van hondsdolheid).

Zwarte duivels

De donkerste dieren die de wetenschap momenteel kent, zijn diepzeehengelvissen. Deze waterduivels vertonen een reflectievermogen van slechts 0,044 procent bij 480 nanometer. Met andere woorden: hun huid absorbeert maar liefst 99,95 procent van al het licht dat erop valt.

Zonlicht dringt niet door in de diepten van de zee waar ze leven en hun huid kent zulk zwart pigment dat ze zichzelf vrijwel onzichtbaar kunnen maken. In tegenstelling tot deze angstaanjagende beesten zijn er ook Angler-vissen, die juist licht kunnen afgeven.

Grote jongeheren

“‘Zeg Wim,” zei René van der Gijp eens tegen collega Suurbier in de kleedkamer. “Wist jij dat er hier in Blijdorp van die hele grote grijze dingen over het zand lopen die daarmee nootjes van de grond halen? Sindsdien ben ik z’n beste vriend.” Een forse jongeheer dus, maar voor all time records moeten we naar het vissenrijk. Zo beschikt de blauwe vinvis over een joekeloeris van 3 meter, terwijl zijn lichaam ongeveer 30 meter lang is. Een verhouding van één op tien dus. Wanneer het beest hitsig is, kun je maar beter maken dat je wegkomt. De vinvis ejaculeert per keer zo’n 20 liter sperma.

De reeds uitgestorven Colymbosathon ecplecticos had een penis van 1 millimeter, maar was zelf maar 5 millimeter groot. Een verhouding van één op vijf dus. De ‘tweede slurf’ van de olifant telt 2 meter. Die van de grote gehoekte inktvis 94 centimeter en de naaktslak 15 centimeter (beide net zo groot als hun hele lijf). Uiteindelijk hebben de Argentijnse stekelstaarteend (een piemel twee keer zo groot als zijn lengte) en de rankpootkreeft (zeven keer zo groot als zijn lichaam) het nog ’t best voor elkaar.

Bizarre kunsten

Vast in de lift

Een ongewild record is van Kively Papajohn uit Cyprus, die van 28 december 1987 tot 2 januari 1988 zes dagen lang vast kwam te zitten in de lift van haar flatgebouw. De toen 76-jarige vrouw overleefde de kou en uitdroging door fruit, groenten en brood uit haar meegenomen boodschappentas te eten. Gelukkig bleef de lift al die tijd steady hangen, want bij een geknapte kabel heb je niet veel aan de bonusknallers van de Jumbo of Albert Heijn.

Op 25 januari 2000 vestigden Shameka Peterson en Joe Mascora eveneens ongewild een record door de langste val in een lift te overleven. In vier seconden tijd vielen ze veertig verdiepingen naar beneden in het Empire State Building, omdat de dragers van de lift het begaven. Ze stopten slechts vier verdiepingen boven de grond en liepen beiden lichte kneuzingen op tijdens hun beproeving.

Tattoo-koning

Australiër Greg Paul McLaren is de meest getatoeëerde man ter wereld. De letterlijke grijsaard sloot zich in 2007 aan bij het circus om onder zijn misdaadverleden uit te komen. Daar jongleerde hij met een kettingzaag en slikte hij zwaarden, maar zijn lichaam kreeg in de jaren daarna meer te verduren. Van piercings tot uitgerekte oorlellen en zilveren tanden en uiteindelijk een tatoeage op elk stukje beschikbare huid.

Na zijn eerste tatoeage wachtte hij twee jaar voordat hij een nieuwe kreeg. Uiteindelijk heeft hij meer dan duizend uur een naald op zijn lichaam gehad om helemaal te worden vol gekliederd. “Ik werd getatoeëerd door een aantal geweldige artiesten van over de hele wereld, ik zei gewoon tegen hen: Hier is dit deel van mijn lichaam. Ga ervoor.”

Ommetje in ruimte

Het schijnt het mooiste te zijn wat je als mens kunt meemaken. De aarde bekijken vanuit de ruimte en beseffen hoe klein we eigenlijk zijn. Drie Nederlanders hadden de eer om als astronaut de dampkring te verlaten. Lodewijk van den Berg was in 1985 de eerste en verklaarde nadien: Als ik in een vliegtuig zit, denk ik weleens: God, wat gaat dit langzaam.” Wubbo Ockels was datzelfde jaar nummer twee: “De ruimte is zo dichtbij. Het duurde maar acht minuten om er te komen en twintig om weer terug te keren.” André Kuipers complementeert het trio en verbleef in 2009 en 2011 tweemaal een aantal maanden in de ruimte. Vanuit de ruimte zie je mooi hoe de aarde oplicht, maar tegelijkertijd is dat zorgelijk.” Onze blauwe bol vanachter een raampje bekijken is prachtig, een ruimtewandeling maken nog net iets mooier.

Amerikanen James Voss en Susan Helms beschikken over het record van de langste achtereen, te weten: 8 uur en 56 minuten. De langste ruimtewandeling wanneer je meerdere bezoekjes bij elkaar optelt, gaat naar de Rus Anatoly Solovyev. In 16 tochtjes verbleef hij in totaal 82 uur en 22 minuten buiten de aarde. Weten hoeveel mensen er op dit moment in de ruimte zijn, om wie het gaat en hoelang ze er al zitten? De actuele stand vind je op: www.howmanypeopleareinspacerightnow.com.

Als de bliksem

De enige man ter wereld die zeven keer door de bliksem werd getroffen was ex-parkwachter Roy C. Sullivan, de menselijke bliksemafleider uit Virginia. Zijn aantrekkingskracht op de bliksem begon in 1942, waarbij hij de nagel van zijn grote teen verloor, en werd hervat in 1969 toen zijn wenkbrauwen verbrandden. In juli 1970 trof Moeder Natuur hem opnieuw en schroeide z’n linkerschouder dicht.

Op 16 april 1974 volgde een vierde inslag met haar dat in brand vloog. Dit gebeurde nogmaals op 7 augustus 1973, waarbij ook zijn benen dichtgeschroeid raakten en op 5 juni 1976 liep hij na een blikseminslag een enkelblessure op. De laatste onfortuinlijke lichtflits leverde hem borst- en maagbrandwonden op. In september 1983 pleegde hij zelfmoord nadat zijn grote liefde hem had afgewezen.

Vliegende Hollanders

Handen uit de mouwen

Nederlanders met een felbegeerde plek in het Guinness-boek zijn er ook. Zo bezit Hidde Tangerman maar liefst drie records. Allereerst is hij de man die het vaakst binnen een minuut met zijn hand kan klepperen. Niet minder dan 427 keer klapt hij zijn hand om en om (van achteren naar voren), iets wat hij op 10-jarige leeftijd voor het eerst zag in een comedyfilm.

Ook kan hij twee ballonnen één minuut en negen seconden kloppend in de lucht houden en 39 minuten lang met drie ballonnen jongleren. Heeft hij daar in het normale leven ook iets aan? Niet echt. Hidde bestiert een wafelrestaurant.

Om van te kotsen

Een record om van te kotsenvestigde Niek Vermeulen door 6.290 kotszakjes van 1.191 verschillende luchtvaartmaatschappijen te verzamelen. In tientallen jaren bezocht hij bijna 200 landen om tot dit aantal te komen. Landgenoot Luuk Broos bouwde in Madrid een champagnetoren van 50.116 glazen en kwam daarmee tot een hoogte van 7 meter.

Tot slot slaagden Guus Peters, Marcel Rubrech, Stijn van der Horst en Max Wezenberg uit Vught erin om tachtig uur lang, nagenoeg onafgebroken, te ganzenborden. Maar liefst 400 potjes werden er gespeeld.

Watertrappelen

Een bijzonder Nederlands record krijgt elk jaar weer de kans om te worden aangescherpt. Op het strand van Scheveningen maakt men op nieuwjaarsdag al 26 jaar een frisse duik in zee. Ruim 10.000 mensen waagden een sprong in het diepe, landelijk gezien waren er zelfs 60.000 enthousiastelingen.

De oorsprong van de nieuwjaarsduik ligt in Canada, waar begin jaren 20 van de vorige eeuw jaarlijks de Polar Bear Plunge werd georganiseerd. Het zou een mooie manier zijn om alle zonden van het voorbije jaar van je af te wassen en met de koele temperaturen die daarmee gepaard gaan endorfine aan te maken, wat je gelukkiger en energieker laat voelen.

Freaky Food

Club Tropicana

Stel je voor dat je bij een Snoop Dogg-concert bent en plotseling beginnen ze een gigantische cocktail te maken terwijl zijn nummer Gin & Juice wordt gespeeld. Iets soortgelijks gebeurde op het BottleRock Napa Valley-festival in Californië. De rapper besloot om samen met chef-kok Michael Voltaggio en drie andere rappers een poging te doen het record te breken van het maken van 's werelds grootste cocktailparadijs.

Ze slaagden met vlag en wimpel. Er werden 180 flessen gin van 1,75 liter, 156 flessen abrikozenbrandewijn van 1 liter en 28 kannen sinaasappelsap van 3,78 liter gebruikt. Deze werden vervolgens gemixt voor ruim 8.000 mensen die het wilden proeven, maar voor het overgrote deel bedrogen uitkwamen. Alleen de mensen met een vipkaartje kregen een glas.

Wat de boer niet kent…

Michel Lotito, ook wel bekend als 'Monsieur Mangetout' (Mr. Eat-All), was een Franse artiest die metaal, rubber en glas at. Voor zijn inspanningen kreeg hij het record voor 's werelds vreemdste dieet. Stukje bij beetje verorberde hij zelfs een compleet vliegtuig, maar hij genoot ook van andere oneetbare voorwerpen, zoals fietsen en scheermesjes. Hij maakte elk item klaar voor consumptie door het met een elektrische zaag in stukken te snijden, zodat er hapklare brokken ontstonden. In plaats van op de stukjes te kauwen, slikte hij ze door als een pil, iets dat voor de meeste mensen fataal zou zijn.

Om alles weg te spoelen dronk Lotito minerale olie en grote hoeveelheden water, dat als smeermiddel diende. Het Guinness Book of Records stelde vast dat de man tevens zeven tv-toestellen, vijftien supermarktkarretjes, zes kroonluchters, twee bedden, een paar ski's, een computer en een kist (inclusief de handvatten) tot zich had genomen.

Even slikken

De grootste pizza meet 1.296,72 vierkante meter en werd op 19 januari 2023 gerealiseerd door Airrack in Los Angeles. De ingrediënten voor deze pizza omvatten 6.193 kilogram deeg, 2.244 kilogram zoete marinarasaus, 3.992 kilogram kaas en ongeveer 630.496 plakjes pepperoni.

Nadat de makers de oorkonde hadden ontvangen en het record officieel was, werd de pizza opgedeeld in kleine porties en geschonken aan voedselbanken en andere goede doelen.

Zo rood als een…

Een record waar dan weer wel alles en iedereen aan mocht deelnemen (en van kon meegenieten) was het voedselgevecht op het jaarlijkse La Tomatina-festival in het Spaanse Buñol. Een strijd van vaardigheid, strategie en geluk, waarbij je je tegenstanders met tomaten bekogelt. Het festival is het grootste ter wereld als het gaat om het verspillen van etenswaar in een robbertje stoeien. Tijdens de vaststelling van deze prestatie door Guinness World Records trok het evenement zo’n 40.000 mensen die in totaal 88.000 pond tomaten over en weer gooiden. Nadat het speelgevecht voorbij is, spuiten brandweerwagens de grote rivieren met tomatensap af.

La Tomatina begon in 1945, toen een groep jonge mensen ruzie kreeg op een plaatselijk festival. Omdat er vlakbij een groentekraam was, begonnen de jongens het rode fruit heen en weer te gooien. Ondanks de poging van dictator Franco om het evenement te stoppen, groeide het in populariteit en werd het in 1957 door de regering gelegaliseerd.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Bizar
  • ANP, NL Beeld, Guinness Records e.a.