Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tuinornament blijkt levensgevaarlijke actieve bom: 'Als 'ie de lucht ingaat, gaan wij ook'

'We verlaten het huis niet, we blijven hier', aldus de bewoonster. 'Als 'ie de lucht ingaat, gaan wij ook.'

Bom

Foto boven ter illustratie

Een mooi stukje abstracte kunst bleek een levensgevaarlijk oorlogsrelikwie. Maar dat hadden Sian and Jeffrey Edwards, de bewoners van een huisje met tuin in Wales, niet door. "Ik gebruikte het om het zand van mijn schepje af te meppen", zegt Sian tegen The Guardian.

Het ding stond als versiering in de tuin van Sian en Jeffrey toen een politieagent de bom opmerkte. De man belde aan om te zeggen dat hij het Ministerie van Defensie had ingelicht en dat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de volgende dag zou langskomen om het 'ornament' op te halen. En zo geschiedde.

Herkomst

Al toen het echtpaar het huis kocht, stond de bom in de tuin. Een familielid van de vorige bewoners had hem gevonden op het strand. Experts hebben uitgezocht dat het ding uit ergens eind negentiende eeuw stamt. Waarschijnlijk afkomstig van een Brits marineschip dat voor anker lag in de buurt van het dorp. Schepen gebruikten het strand in die tijd als oefenterrein.

Degene die de bom vond 'had moeite om het ding op zijn paard en wagen te laden, heeft Jeffrey ooit van de vorige bewoner van het huis gehoord. "Daarna vervoerde hij het ding 'een zeer hobbelige 7 mijl weer terug naar zijn voortuin." En daar stond de bom dus meer dan honderd jaar als versiering.

We noemden hem 'onze oude vriend', stelt het Welshe koppel in The Guardian. Deze 'vriend' bleek echter levensgevaarlijk en ook honderd jaar na de productiedatum nog altijd actief. Toch weigerden Sian en Jeffrey hun huis te verlaten. "Als 'ie de lucht ingaat, gaan wij ook."

Dat gebeurde gelukkig niet. De EOD heeft het ding ergens buiten het dorp tot ontploffing gebracht.

Bizar
  • The Guardian
  • Adobe Stock