Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

30 jaar cel geëist tegen Veysel Ü. voor brute dubbele McDonald's-moord

Ü. zou in maart 2022 de trekker hebben overgehaald in een volle McDonald's in Zwolle. Twee broers werden daarbij in koelen bloede geliquideerd.

McDonald's

Vandaag hoorde Veysel Ü. een fikse gevangenisstraf tegen zich eisen, namelijk 30 jaar. Omdat de kans op herhaling klein wordt geacht, vindt het OM levenslang niet passend.

Dubbele moord

Ü wordt ervan verdacht in maart vorig jaar Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar te hebben doodgeschoten in een Zwolse McDonald's. De verdachte meldde zich op 30 maart op het politiebureau. Daar zou hij direct hebben toegegeven dat hij de schutter was. Volgens de NOS verklaarde Ü. later in het Pieter Baan-centrum weer dat hij onschuldig is.

De slachtoffers van Turks-Koerdische afkomst zijn allebei afkomstig uit Zwolle. Hüseyin was geruime tijd eigenaar van twee Grillrooms in de stad en de twee broers hadden veel familie en bekenden in de stad.

Motief

Waarom Ü. heeft geschoten, daarover heeft hij niks gezegd tijdens de zittingen. Verschillende bronnen meldden echter dat er sprake was van een openstaande schuld. "Volgens de recherche lijkt het erop dat Ü. honderdduizenden euro's tegoed had van een zoon van een van de broers", zo schrijft de NOS.

Zelf gaf Ü. eerder aan dat er ook afpersing in het spel was. Hij zou daarom met één van de broers afgesproken hebben in de McDonald’s. De andere broer zou daarbij als bemiddelaar zijn aangeschoven.

'Weloverwogen besluit'

Ondanks dat Veysel Ü. in de rechtszaal zijn lippen stijf op elkaar hield wat betreft zijn beweegredenen, sprak de officier van justitie harde woorden. Volgens het OM was het neerschieten van de broers 'een weloverwogen besluit'.

"Dan maakt het niet uit of het gedaan is uit financiële frustratie, uit koude wraak of uit gekrenkte trots", aldus de officier.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Regiofotografie