Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veysel Ü. tot 30 jaar cel veroordeeld voor dubbele McDonald's-moord

Veysel Ü. is maandagmiddag tot 30 jaar cel veroordeeld voor de gruwelijke moorden in een Zwolse McDonald's in de lente van 2022.

McDonald's

Ü. (34) schoot in maart vorig jaar de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar dood in een Zwolse McDonald's. Dat deed hij op klaarlichte dag in een vol restaurant, waar op dat moment ook kinderen rondliepen.

Geen doodslag, maar twee keer moord

Op maandag 18 december 2023 hoorde Veysel Ü. zijn straf van de rechter. De McDonald's-schutter is veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar, plus een geldboete van 200.000 euro. De rechtbank spreekt van een zeer ernstige daad. "Deze moord heeft de rechtsorde geschokt en de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan."

De advocaat van Ü. probeerde de rechtbank nog te overtuigen dat er sprake is van twee keer doodslag. Zijn cliënt zou volgens hem in 'een opwelling' hebben gehandeld. Daar ging de rechtbank niet mee akkoord; het vonnis luidt twee keer moord.

Motief

De slachtoffers van Turks-Koerdische afkomst zijn allebei afkomstig uit Zwolle. Hüseyin was geruime tijd eigenaar van twee Grillrooms in de stad en de twee broers hadden veel familie en bekenden in de stad.

Waarom Ü. heeft geschoten, daarover heeft hij niks gezegd tijdens de zittingen. Verschillende bronnen melden echter dat er sprake was van een financieel conflict. "De geboren Arnhemmer had zijn huis te koop gezet omdat hij een miljoen euro had geïnvesteerd via de zoon van een van de twee slachtoffers", zo schrijft de NOS. Veysel Ü. zou daardoor 'onder grote financiële druk' hebben gestaan.

Zelf gaf Ü. eerder aan dat er ook afpersing in het spel was. Hij zou daarom met één van de broers afgesproken hebben in de McDonald’s. De andere broer zou daarbij als bemiddelaar zijn aangeschoven. Dat escaleerde en al snel schoot Ü. beide broers van dichtbij neer. Hij haalde daarbij elf keer de trekker over. Zowel Ali (57) als Hüseyin (62) Torunlar overleed ter plekke.

De 30 jaar celstraf die de schutter opgelegd heeft gekregen is gelijk aan de eis van het OM.

Misdaad
  • NOS
  • NL Beeld / Regiofotografie