Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Werknemer steelt bizar hoog bedrag van werkgever

Geld van je werkgever stelen is nooit een goed idee, zeker niet als het om een kleine half miljoen euro gaat.

Geld

Een werknemer van een Brabantse machinebouwer heeft een aanzienlijk bedrag van zijn werkgever ontvreemd, namelijk bijna vijf ton. Dat blijkt uit tussenuitspraken van de rechtbank Oost-Brabant. De machinebouwer eist dat de man een miljoen euro moet terugbetalen. Dat schrijft RTL Nieuws.

Waarschuwing

De werknemer zou in de periode van december 2014 tot september 2019 188.000 euro hebben gestolen van zijn werkgever. Toch werd er tot 2022 niets vernomen van de diefstal. In maart van dat jaar veranderde dat.

Het machinebouwbedrijf werd gewaarschuwd door het creditcardbedrijf ICS. Daar hadden ze gezien dat er tussen 2016 en 2019 behoorlijk hoge bedragen waren overgeboekt naar de rekening van een medewerker.

Vanwege deze overboekingen werd een onderzoek ingesteld. Hieruit bleek dat de werknemer al jarenlang geld naar zijn eigen rekening doorsluisde. Sinds 2006 zou hij 476.000 euro van het bedrijf hebben gestolen. Saillant detail: de man werkte al sinds 1997 bij de machinebouwer.

Miljoen euro

De werkgever van de man spande vanwege deze overboekingen een rechtszaak aan tegen zijn werknemer. Hij eist het geld terug, maar ook nog meer. De machinebouwer eist namelijk een miljoen euro omdat ze beweren een groeistrategie te hebben binnen het bedrijf, waarbij al het beschikbare geld wordt geïnvesteerd.

De inmiddels ex-werknemer heeft toegegeven dat hij geld heeft gestolen. Volgens zijn berekeningen ging het echter om 'slechts' 329.000 euro. De Brabander zou onder andere zijn hypotheekschuld hebben afgelost met het geld.

In het argument over de groeistrategie dat de machinebouwer aanvoerde, herkent de verdachte zich niet. Hij beweert juist dat zijn oude werkgever een hele behoudende groeistrategie had. Daarom gelooft hij ook niet dat het bedrijf rendement is misgelopen.

Hypotheek

In een tussenuitspraak heeft de kantonrechter geoordeeld dat de ex-werknemer in ieder geval 476.000 euro moet terugbetalen. De einduitspraak moet nog worden gedaan. Voor deze zaak is ook een externe deskundige benoemd. Die moet een oordeel geven over het eventuele gemiste rendement van het bedrijf.

De advocaat van de werkgever, Leon Toonen, heeft laten weten dat er inmiddels beslag is gelegd op de woning van de ex-werknemer. Er is echter niet de mogelijkheid om te controleren of de hypotheek met het gestolen geld is betaald. Wanneer de einduitspraak is in deze zaak is niet bekend.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock