Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Enkele reis martelkamer

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week gaan we op verkiezingstour in de Democratische Republiek Congo. Want ook dit Afrikaanse land maakt zich op voor de stembusgang. Met als verschil dat ‘functie elders’ daar een ongeboekte reis naar de folterkamer kan betekenen...

Martelkamer

Kinshasa, 13 juli 2023. Op een industrieterrein, voor de poort van een autowerkplaats, staat een peperdure Lexus Supersport op de stoep geparkeerd. De motor ronkt nog. De bestuurder, hangend in zijn gordels, is doorzeefd met kogels. Het bloed heeft zijn hagelwitte overhemd rood gekleurd. De gruwelijke foto’s die al snel op social media circuleren, laten zien dat het slachtoffer zijn duur ogende horloge nog draagt. Is dit een roofmoord? Of is er iets anders aan de hand?

De bestuurder is niet zomaar een rijke stinkerd. Chérubin Okende (61) is voormalig minister van Verkeer en woordvoerder van oppositiepartij Samen voor Verandering.

Het duurt niet lang voordat er zich een enorme mensenmassa om de auto heeft verzameld. “Het is Chérubin,” gonst het door het publiek. Een groep vrouwen jammert luidkeels terwijl de autoriteiten de Lexus wegslepen. Diezelfde dag trekken jongeren van Okendes partij massaal de straat op om autobanden te verbranden. “Moordenaars!” scanderen ze woedend. Voor hen is duidelijk wie verantwoordelijk is voor de moord: Congo’s zittende president Félix Tshisekedi.

Landverraad

Het is geen gekke gedachte. Okende, tot december nog minister namens de regeringspartij, is ‘overgelopen’ naar de oppositiepartij van de populaire, half-Griekse kandidaat Moïse Katumbi. In de aanloop naar de verkiezingen van 20 december heeft president Tshisekedi ‘een klimaat van terreur’ gekweekt voor iedereen die een kritisch geluid laat horen. Verschillende politici van oppositiepartijen zijn gearresteerd, mishandeld of ontvoerd. Katumbi’s rechterhand zit al maanden vast op vage verdenkingen van ‘landverraad’. Een andere oppositieleider is gearresteerd tijdens het bijwonen van een begrafenis.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Okende zou niet de eerste prominente oppositiefiguur zijn die onder verdachte omstandigheden is omgekomen. Advocaat Banzu Effrem overlijdt in juni na een maandenlange opsluiting in de militaire gruwelbajes van Kinshasa. Wanneer rechter Raphael Yayi in 2020 overlijdt tijdens een corruptiezaak tegen een vertrouweling van de president, geven de autoriteiten hartstilstand als doodsoorzaak. Later zal blijken dat de rechter is bezweken aan een gruwelijke mishandeling, waaronder enkele messteken in het gezicht.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • YouTube, X