Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe de ontvoering van een miljonairsvrouw is uitgegroeid tot een Noors moordmysterie

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week: hoe de ontvoering van een miljonairsvrouw op de dag van Halloween, nu vijf jaar geleden, is uitgegroeid tot een Noors moordmysterie. Zal het slachtoffer ooit gevonden worden?

Halloween

Anne-Elisabeth en Tom Hagen (beiden 68) zijn steenrijk, maar het is ze niet af te zien. Hij rijdt in een oude Citroën Picasso en belt met een antieke Nokia. De Hagens hebben hun drie kinderen grootgebracht in een doorsnee woning in Lørenskog, een stadje onder de rook van Oslo. Maar vanaf 31 oktober 2018 zal niemand de Hagens meer als onopmerkelijk bestempelen.

We weten veel over wat er die Halloween-ochtend is gebeurd. Dat Anne-Elisabeth rond 8.45 uur telefoneert met een werkneemster. Het gesprek gaat onder andere over de musical Book of Mormon die het echtpaar de avond daarvoor heeft gezien.

Nadat haar man naar zijn werk gaat, is Anne-Elisabeth alleen thuis met haar puppy, die Tassen heet. Om 9.14 uur belt ze haar zoon om een afspraak te bevestigen. We weten dat dit gesprek, van welgeteld 92 seconden, haar laatste levensteken is. Wanneer de elektricien om 9.48 uur belt, krijgt hij geen gehoor. Ook Tom Hagen krijgt zijn ‘Lisbeth’ niet te pakken. Vanaf zijn kantoor in Lørenskog belt hij haar acht keer. Waarom neemt ze niet op? Collega’s zien hoe hij zichtbaar bezorgd in zijn Citroën stapt.

Wanneer hij rond 13.30 uur thuis aankomt, is zijn vrouw nergens te bekennen. Er zijn sporen van braak; Tassen is opgesloten in de woonkamer.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Mannen in capuchon

Dan ziet Tom op een stoel een A5-enveloppe liggen, met daarnaast het horloge en de trouwring van zijn vrouw. De brief is getikt in dreigende hoofdletters: “WE HEBBEN JE VROUW ANNE-ELISABETH. ALS JE HAAR LEVEND TERUG WILT ZIEN, VOLG DE INSTRUCTIES NAUWKEURIG.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • NL Beeld e.a.