Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vervloekt voetbal: op deze clubs rustte beslist geen zegen

Sommige clubs hebben zo veel pech dat ze wel vervloekt lijken. Dat lijken ze niet alleen, dat zijn ze ook. Dat is althans de stellige overtuiging van Benfica, Racing Club en Real Sociedad. Een ongelofelijk verhaal over begraven katten, een boze trainer en een geit die de clubgeschiedenis verandert.

Vloek

Benfica: geest boze trainer beïnvloedt finales

Orkun Kökçü hoopt zoveel mogelijk prijzen te winnen met Benfica. Dat is ook best mogelijk bij de Portugese recordkampioen, maar een Europese cup zal de oud-Feyenoorder niet winnen. Dat is namelijk onmogelijk voor Benfica en dat is allemaal de schuld van Béla Guttmann. Onder leiding van de Hongaarse coach dijt de prijzenkast flink uit. In drie jaar tijd maakt hij Benfica twee keer kampioen, pakt hij één keer de beker en legt de club zowel in 1961 als 1962 beslag op de Europa Cup I. Dat lijkt Guttmann alle reden voor een flinke opslag, maar het Benfica-bestuur vindt zijn salaris al royaal genoeg. Woest is Guttmann, hij slaat de deuren in Lissabon voorgoed achter zich dicht en briest: “Zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese finale winnen.” Hij vertrekt naar Peñarol in Uruguay.

Heel serieus worden zijn woorden niet genomen, de Portugezen beschikken nog altijd over wondervoetballer Eusebio en zijn aanwezigheid is veel bepalender voor succes dan die van de coach.
En inderdaad, ook zonder Guttmann heeft Benfica zo ongeveer een abonnement op de Portugese landstitel en ook in Europa blijft de club ijzersterk. In de jaren 60 Benfica nóg drie keer in de eindstrijd van de Europa Cup I, maar die finales worden wel allemaal verloren. Kan gebeuren, kijk maar naar het Nederlands elftal in WK-finales. Het duurt tot 1983 dat Benfica weer doordringt tot een Europese eindstrijd, Anderlecht wacht in een gevecht om de UEFA Cup. U raadt het al: Benfica verliest, net zoals de Europa Cup I-finales van 1988 (PSV!) en 1990 verloren gaan.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Guttmann maakt het allemaal niet meer bij, hij is 1981 overleden. Na zijn vertrek heeft Benfica al zes Europese finales verloren, het doet Eusebio besluiten diens graf te bezoeken. Op zijn knieën smeekt het clubicoon zijn vroegere trainer om zijn vloek op te heffen. Zonder succes, ook in de Europa League-finale van 2013 gaat het mis.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • ANP, NL Beeld