Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Neef en slachtoffer van Promes: 'Overal wordt over me geluld'

Promes wil zijn neef geen schadevergoeding betalen. Zijn advocaten trekken de echtheid van de foto's van de verwonding zelfs in twijfel.

Promes

Het rommelt al langer rond Promes. De voetballer wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van honderden kilo's cocaïne via de Westerschelde en de haven van Antwerpen. Die zaak is nog niet afgerond. Daarnaast lopen er nog twee zaken over een incident waarbij Promes zijn eigen neef zou hebben neergestoken op een feestje in Abcoude in 2020. Promes blijft ondertussen in Rusland zitten, waar hij op de loonlijst staat van Spartak Moskou.

Rondom het steekincident lopen twee zaken: een civiele zaak en een strafzaak. In die laatst genoemde werd Promes afgelopen juni veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf. De voetballer ging echter in hoger beroep. In de civiele zaak - deze gaat puur om het betalen van een schadevergoeding - werd Promes een jaar eerder al veroordeeld. Maar ook hier ging hij in hoger beroep.

'Gaat Promes geen flikker aan'

Afgelopen maandag was er weer een zitting in de zaak rondom de schadevergoeding. Promes was niet aanwezig, zijn advocaten wel. De raadsmannen trokken in de rechtszaal in twijfel dat de foto's van de verwonding die het slachtoffer heeft ingediend wel echt van het slachtoffer waren. Ze 'hadden ook van iemand anders kunnen zijn', aldus de verdediging van Promes.

Een opmerking die bij neef Esajas in het verkeerde keelgat schoot. Meermaals richtte hij zich tot de advocaten met de woorden: 'Wil je het zien?!' De woede en irritatie van het slachtoffer zijn te begrijpen. Hij liep blijvende schade op bij de steekpartij, waarbij zijn pezen werden doorgesneden. Ook zit hij in therapie wegens psychische klachten. Volgens neef Esajas is hij in een sociaal isolement terechtgekomen en krijgt hij 'alleen maar shit' over zich heen. "Alsof ik zijn carrière wil breken", zo valt te lezen in het AD.

Esajas: "Het gaat Promes geen flikker aan hoe het met me gaat. Overal wordt over me geluld, als ik naar de kapper ga hoor ik ze al fluisteren. Ik zou ook liever ver weg gaan, niet naar Rusland, maar naar een andere planeet of zo."

De uitspraak in de civiele zaak wordt gedaan op 16 januari 2024. Volgens het AD eist Esajas zo'n 1 miljoen euro van zijn neef.

Russisch staatsburger

Ondertussen lopen er dus nog twee andere zaken tegen de voetballer: de drugszaak en de strafzaak over de steekpartij. Het ligt in de lijn der verwachting dat Promes niet naar Nederland komt om die zaken bij te wonen. In voorgaande zittingen bleef de voetballer immers ook veilig in Rusland zitten. Hij zou zelfs bezig zijn met een procedure om Russisch staatsburger te worden. De Russische grondwet staat het uitleveren van eigen onderdanen niet toe, dus mocht Promes straks officieel Rus zijn, dan is de kans klein dat hij daadwerkelijk een eventuele straf komt uitzitten op Nederlandse bodem. Mits hij in Rusland blijft natuurlijk.

Misdaad
  • AD
  • NL Beeld / Proshots