Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

4 jaar cel voor jonge hacker: Pepijn van der S. (21) waste 1,5 miljoen euro wit

Hij zat tot zijn nek in de schimmige wereld van online inbreken, gegevens stelen, afpersen en meer. In binnen- en buitenland.

Hacker

Van der S. is veroordeeld tot 4 jaar cel waarvan 1 voorwaardelijk. Dat heeft de jongeman uit Zandvoort vrijdag te horen gekregen. De rechtbank in Amsterdam achtte hem schuldig aan hacken, afpersing, chantage én het witwassen van 1,5 miljoen euro. De straf valt lager uit dan de 6 jaar die het Openbaar Ministerie eiste.

Dat de Zandvoorter een lagere straf opgelegd heeft gekregen van de rechter dan het OM graag had gezien heeft te maken met een aantal zaken. Zijn leeftijd, bijvoorbeeld, plus het feit dat Van der S. deels heeft bekend en meewerkte met het onderzoek. Van de rechter moet de hacker zich ook laten behandelen voor psychische problemen.

Cybersecurity

Afgelopen januari werd Pepijn van der S. aangehouden. Dit nadat de jonge Nederlander enige tijd terug op de radar kwam van een speciale cyberafdeling van de politie. Niet alleen werkte Van der S. op dat moment voor een cybersecuritybedrijf, hij deed ook dingen voor de Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), een door de overheid gesubsidieerde stichting.

In de drie jaar dat hij zich bezighield met criminele activiteiten ging Van der S. als volgt te werk: computersystemen hacken, gegevens stelen, losgeld eisen. Als bedrijven tegenspartelden, dreigde de Zandvoorter gevoelige info de wijde wereld in te sturen. Dit deed hij binnen en buiten Nederland.

Drie andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen.

Misdaad
  • NU.nl
  • Adobe Stock