Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist 10 jaar cel tegen 'narcobankier' Thanas B: 'Waste honderden miljoenen wit'

De vermeende 'narcobankier' is de hoofdpersoon in het grootste onderzoek naar 'ondergronds bankieren' in Nederland ooit. 'Thanas B. trok aan de touwtjes'. 

Thanas

Vandaag eiste de rechtbank in Rotterdam maar liefst 10 jaar cel tegen Thanas B., een Albanese Griek die volgens het OM via cryptocommunicatie leidinggaf aan een netwerk van mensen die crimineel geld verplaatsten. Dat ging volgens justitie niet om enkele duizenden euro's, maar over ruim een kwart miljard aan crimineel geld. Vandaar dat B. nu bekend is komen te staan als 'narco bankier' of 'bankier van de onderwereld'.

Zelf geeft B. toe dat hij dingen fout heeft gestaan, maar hij zou niks meer geweest zijn dan een simpele boodschapper. Het OM gelooft daar niks van. "Of hij liquidaties, geweld of de drugshandel met daarbij behorende milieucriminaliteit financierde, het interesseerde hem gewoonweg niet", aldus de officier van justitie in de rechtszaal.

'Runde grootste onderwereldbank van Nederland'

B. zou de 'grootste onderwereldbank van Nederland' vanuit Athene hebben aangestuurd. Hij beheerde volgens de verdenkingen honderden miljoenen euro's. Justitie stelt dat Nederlandse criminelen cash geld konden storten of opnemen bij de bank van Thanas. Die bedragen konden ze dan weer in het buitenland opnemen.

Een groot deel van de handel in coke verloopt vermoedelijk volgens zo'n ondergronds bankensysteem, waarmee grote sommen geld verplaatst kunnen worden zonder dat de opsporingsdiensten dat weten. Het geld wordt daarbij overigens niet fysiek verplaatst.

Stel een Nederlandse crimineel wil voor 3 miljoen coke kopen in Colombia, dan levert hij het geld hier in. De Nederlandse narcobankier legt vervolgens contact met een 'collega' in Zuid-Amerika, die het bedrag daar beschikbaar stelt. Het geld hoeft dan de grens niet over. Op papier wordt natuurlijk wel bijgehouden hoeveel geld de bankiers elkaar verschuldigd zijn. Dat wordt onderling geregeld.

De grootste kantoren waar Thanas volgens het OM leiding aan gaf waren gevestigd in Wateringen en Nieuw-Vennep. Vanuit daar zouden klusjesmannen zonder strafblad grote bedragen cash aan criminelen hebben bezorgd. Een deel van die koeriers werd dit voorjaar veroordeeld tot celstraffen tussen de 1 en 4 jaar. Een leidinggevende kreeg bijna 7 jaar opgelegd.

Thanas werd vorig jaar door Griekse undercoveragenten in Athene gearresteerd en aan Nederland uitgeleverd. Inmiddels zit de Albanese Griek al een jaar vast in Nederland.

Misdaad
  • AD, RTL Nieuws
  • Justitie Griekenland