Op de foto: de gehavende Porsche van de benevelde Tom Waes.
Een slechtere timing was bijna niet denkbaar. Precies op de dag dat de Belgische verkeersorganisatie VSV, de Vlaamse equivalent van Veilig Verkeer Nederland, een nieuwe campagne was gestart om alcohol in het verkeer tegen te gaan, plantte een van de bekendste Vlamingen, presentator en acteur Tom Waes, zijn oude Porsche ’s avonds tegen een waarschuwingsbord voor wegwerkzaamheden op de snelweg nabij Antwerpen.
De toedracht werd al snel duidelijk; Waes kwam daags erna met een uitgebreide verklaring. Daarin bekende hij die avond te veel te hebben gedronken. “Toch ben ik in mijn auto gestapt om thuis te geraken,” zo liet hij weten. “Onbegrijpelijk. Dat had ik nooit mogen doen, daar bestaat geen enkele twijfel over.”
Het ongeval maakte veel los in België. Zender VRT, waarbij Waes onder contract staat, liet na alle commotie weten dat het per direct alle programma’s met Waes van de buis zou halen. De omroep wilde eerst een goed gesprek met Waes. Toch waren er ook tegengeluiden. Dat Waes, bekend als presentator van het reisprogramma Reizen Waes en zijn rol in de serie Undercover, aan de hoogste boom moest worden geknoopt, was ronduit hypocriet, vonden critici.
Onder zijn misstap lag een veel fundamenteler probleem, vonden veel Belgen, namelijk: dat alcohol in het verkeer wel vaker een ongewenste combinatie is in het land van Manneken Pis. Cijfers onderstrepen dat. In 2023 betrapte de Vlaamse politie ruim 24.000 bestuurders op het rijden onder invloed van alcohol. Dat zijn bijna zeventig (!) verkeersovertreders per dag. Een nieuwe campagne, inclusief de krasse slogan ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’, moest dat getal stevig naar beneden brengen. Maar ja, valse start dus.
Alarmerende cijfers
Bij de omroep VRT zijn ze op de hoogte van die alarmerende cijfers in het verkeer. De bekende Vlaming Ruben van Gucht, bekend als ravissante presentator van wielerwedstrijden, liep al eens tegen de lamp met te veel drank op. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Ook Zita Wauters, dochter van Clouseau-zanger Koen Wauters en presentatrice bij de VRT, werd betrapt met een slok te veel op. Daarbij reed ze bovendien te hard en bleek haar auto niet gekeurd. Met de uitglijder van Waes heeft de omroep er in korte tijd een derde hoofdpijndossier bij. Een kater van jewelste. Maar een dergelijke faux pas op de weg behoort uiteraard niet alleen toe aan onze zuiderburen. Dat bekende koppen met drank op achter het stuur kruipen, is een wereldwijd verschijnsel. Vaak gevolgd door boetedoening met woorden als ‘onvergeeflijk’, ‘spijt’ en ‘had nooit mogen gebeuren’. Of er volgen hilarische ontkenningen…
Zanger Marco Bakker is in Nederland toch wel het bekendste voorbeeld van iemand die ooit met drank op in zijn bolide plaatsnam. De bariton veroorzaakte in oktober 1997 een ongeval op het dek van de Amsterdam Arena, waarbij hij een vrouw aanreed die later in het ziekenhuis overleed. Het incident bepaalde wekenlang het nieuws. Want wat was daar nou precies gebeurd? Bakker zelf gaf kort na het ongeval een interview aan De Telegraaf, waarin hij stelde dat een technisch mankement aan de cruise control ervoor had gezorgd dat hij met hoge snelheid over het parkeerdek schoot.
In zijn later uitgebrachte biografie Marco Bakker - Het complete verhaal uit 2021 gaf hij zijn uitgebreide versie van het verhaal. “Mijn auto sloeg plotseling op hol. (…) Aan dat moment heb ik traumatische herinneringen overgehouden. Ik zag voor me een groep kinderen lopen die ik op het nippertje kon ontwijken. Vervolgens reed de auto in volle vaart op twee pilaren af. Tijdens die laatste seconden, voordat mijn auto tegen een portiersloge op de tweede ring tot stilstand kwam, zag ik twee mensen voor me. De klap die daarop volgde, zal ik nooit meer vergeten. Het was afschuwelijk.”
De rechter ging niet mee in het verhaal van Bakker. Hij oordeelde dat er te weinig bewijs was voor een technisch defect aan zijn auto. Bakker had bovendien te veel alcohol genuttigd. Naar eigen zeggen zou hij in de middag twee glazen wodka hebben gedronken. “De enige fout die ik heb gemaakt,” reageerde de zanger, die nog altijd vasthoudt aan zijn eigen lezing. Bakker kreeg een taakstraf van 240 uur en een jaar rijontzegging wegens dood door schuld. Ook volgde een gesprek met de nabestaanden.
Katja over de kop
Twee jaar later verplaatsten de schijnwerpers zich van Bakker naar Katja Schuurman. Het is de laatste dag van november 1999 als sterverslaggever Henk van der Meijden met een daverende primeur op de proppen komt in De Telegraaf. Met als alarmerende kop: ‘Dronken Katja Schuurman aan dood ontsnapt’. Rond 04.00 uur was de destijds 24-jarige televisiester enkele malen over de kop geslagen met haar Opel Frontera nabij de afslag Abcoude. Foto’s illustreren een complete ravage.
Haar terreinwagen was total loss. Politieonderzoek wees uit dat de soapster van destijds uit Goede Tijden, Slechte Tijden liefst drie keer zo veel had gedronken als is toegestaan. De teller kwam uit op 1,55 promille. Schuurman bleek later een recidivist te zijn. In mei 2002 wordt ze al voor de derde keer aangehouden met drank op achter het stuur. Bij een routinecontrole blaast ze 0,9 promille, wat neerkomt op zes tot negen glazen alcohol. De rechter is onverbiddelijk: Schuurman wordt in november van dat jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden met een proeftijd van twee jaar en een boete van 600 euro.
Wie ook een tikje hardleers is, is radio-dj Giel Beelen. De shockjock vergaarde landelijke bekendheid met allerlei doldwaze acties op de radio, zoals het zich on air oraal laten bevredigen door een escort en het live uitproberen van allerlei soorten drugs, maar de rechter vond het minder grappig dat Beelen zijn strapatsen voortzette op de openbare snelweg.
Giel Beelen raakte zijn rijbewijs kwijt omdat hij al twee keer was veroordeeld voor rijden onder invloed. 'Ik dronk al anderhalf jaar geen druppel als ik moest rijden'
In 2019 vinden de ordebewakers het wel mooi geweest. Beelen raakt zijn rijbewijs definitief kwijt omdat hij al twee keer eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed. De dj zei te balen van de uitspraak. “Ik dronk al anderhalf jaar geen druppel als ik moest rijden en al een half jaar lang helemaal geen alcohol meer,” stelde Beelen in een verklaring. Een nobel gebaar, hoewel het te laat kwam voor de rechter. Beelen mag voortaan met het OV.
Drunk in the USA
Ook in Amerika weten ze show en realiteit niet echt van elkaar te onderscheiden. Neem Ryan Dunn, een van de sterren uit de waaghals-serie Jackass. In 2011 kwam hij om het leven na een eenzijdig ongeluk in Pennsylvania. De acteur reed 200 kilometer per uur, waar maximaal 90 was toegestaan. In zijn bloed vond de politie tweeënhalf keer de toegestane limiet aan alcohol. Dunn, die slechts 34 jaar oud werd, kreeg later navolging van zijn Jackass-collega Bam Margera, die eerder met een alcoholverslaving kampte en met drank op van de weg werd gehaald. Hij bleek een terugval te hebben. Na betaling van 15.000 dollar was Margera weer vrij.
Justin Bieber voelde zich ook eens net zo onaantastbaar als de Jackass-acteurs. In 2014 - de Canadese ster was toen slechts 19 jaar oud - werd Beaver rond half vijf ’s ochtends aangehouden in Miami Beach. Dit nadat hij even daarvoor in kennelijke staat een nachtclub zou zijn uitgerold en het idee ontvouwde om scènes uit het computerspel Grand Theft Auto te imiteren middels het houden van een straatrace. En dat allemaal in een gehuurde Lamborghini. De rechter kon er niet om lachen. Bieber kreeg een werkstraf van veertig uur en moest een cursus over alcoholgebruik volgen. Ook moest hij voor drie maanden een alcoholslot laten installeren in zijn auto. De Amerikaanse justitie deed er nog een schepje bovenop: dat eiste dat ze zes tot negen maanden lang Bieber mochten testen op drugsgebruik.
Soms worden Amerikaanse sterren na een alcoholovertreding in het verkeer ingezet voor een campagne. Zulks kan dan ingeruild worden voor strafvermindering. Zo koos Justin Timberlake, die vorig jaar op de vingers werd getikt na het rijden onder invloed, ervoor om zijn 335 miljoen landgenoten toe te spreken via de openbaar aanklager. “Wat ik wil zeggen tegen iedereen die kijkt en luistert: zelfs als je één drankje ophebt, ga niet achter het stuur van een auto zitten. Er zijn zoveel alternatieven, bel een vriend, neem een Uber, er zijn veel reis-apps of neem een taxi. Dit is een fout die ik heb gemaakt, maar ik hoop dat iedereen die nu kijkt en luistert van deze fout kan leren.”
Aan Bruce Springsteen zijn dergelijke boodschappen kennelijk niet besteed. De zanger stapte vier jaar geleden doodleuk op zijn motor nadat hij een paar shots tequila achterover had geslagen op een verboden terrein in New Jersey. Foei Bruce! Ook Mischa Barton, bekend van de hitserie The Orange Country, sloeg wijze raad in de wind. Dronken, zonder geldig rijbewijs en met verboden drugs in haar bezit werd de actrice opgepakt in Hollywood. Acteur Vince Vaughn kwam er vanaf met een geldboete. Mel Gibson probeerde op zijn beurt in 2009, nadat hij drie jaar ervoor dronken achter het stuur zat, een streep door de overtreding op zijn strafblad te krijgen. De acteur had zijn proeftijd van drie jaar met succes doorlopen, betaalde een boete van ongeveer 1100 dollar en woonde de verplichte bijeenkomsten van Anonieme Alcoholisten bij. De Amerikaanse rechter bleek ongevoelig voor het verzoek van Gibson.
Doldwaze achtervolging
Terug naar eigen land, alwaar zangers zich eveneens schuldig maken aan benevelde stuurmanskunst. Neem Dave Roelvink. In 2018 kwam deze Amsterdammer onder vuur te liggen nadat hij met 180 kilometer per uur over de A10 had gereden en de politie hem na een doldwaze achtervolging tot stoppen wist te dwingen aan het hoofdstedelijke Surinameplein.
Daar bleek dat hij tweeënhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben genuttigd. In de rechtbank vertelde Roelvink dat hij die dag een lange pauze had tussen twee boekingen. Na zijn eerste optreden zette hij het op een zuipen, reed naar huis, at een broodje en dacht toen - na het drinken van water - weer gewoon de weg op te kunnen. “Misschien was u toch bezopener dan u dacht, om het maar even op zijn Amsterdams te zeggen,” zei de rechter tegen Roelvink. Die kon dat niet anders dan beamen. Met een geldboete van 1750 euro, een taakstraf van veertig uur en een rijontzegging van zes maanden stond de belhamel weer buiten.
Ook Danny Froger, zoon van René, ging eens de mist in met een mistig hoofd. Het is september 2015 als Froger junior een eenzijdig ongeluk krijgt, waarbij hij een zwaar gekneusde long en vijf gebroken ribben oploopt. “Het was gewoon superstom. Maar ik heb een keiharde les geleerd en dit gaat echt nooit meer gebeuren,” zei de jonge Froger er later over in het AD.
,,Ik ben blij dat ik er nog ben. Er heeft echt een engeltje op mijn schouder gezeten.” Dat interview werd afgenomen na de rechterlijke uitspraak: 1000 euro boete, negen maanden rijontzegging (waarvan vijf voorwaardelijk) en een proeftijd van drie jaar. Froger verbeterde nadien zijn leven. Fysiek heeft hij nog steeds last van het ongeluk, bekende hij. Ook zangeres Bonnie St. Claire is regelmatig met drank op achter het stuur gepakt. Zij kreeg zelfs een enkelband om verder onheil te voorkomen.
Al is de leugen…
Ronduit hilarisch zijn soms de leugens of ontkenningen waarmee beroemdheden zichzelf proberen vrij te pleiten na over de weg geslingerd te hebben. Dikke kans dat de naam Salman Khan u niets zegt, maar deze Bollywood-ster uit India (70 miljoen volgers op Instagram) kwam in 2006 in het nieuws toen de rechter in Mumbai hem schuldig bevond aan meervoudige doodslag. Vier jaar eerder was de acteur stomdronken toen hij vijf zwervers, die op de stoep lagen te slapen, aanreed met zijn terreinwagen. Een van hen overleefde dat niet. Volgens Khan zat niet hij achter het stuur, maar zijn chauffeur, Ashok Singh. Die beweerde dat hij de controle over de terreinwagen verloor nadat een van de banden klapte. Nee nee, zei de rechter. Khan reed. Waarna de filmster vijf jaar cel kreeg opgelegd. In India is de rechter wat minder mild bij alcohol-overtredingen.
Ook toenmalig Manchester City-voetballer Yaya Touré probeerde eens onder een straf uit te komen. In de laatste dagen van 2016 werd de Ivoriaan met drank op achter het stuur gepakt in Engeland. Opvallend, omdat Touré moslim is en zweert nooit een druppel alcohol te hebben gedronken.
“Er is wat onduidelijkheid omdat ik een positieve alcoholtest aflegde, terwijl iedereen weet dat ik als moslim niet drink,” schreef Touré nadien op zijn Facebook-pagina. “Ik weiger steeds alcohol, zelfs wanneer ik champagne krijg als ik de prijs voor Man of the Match ontvang. Het was belangrijk dat ik tegen de rechter kon zeggen dat ik niet bewust alcohol dronk.” Ofwel, Touré dronk wel alcohol, maar hij deed dat niet bewust. De rechter was duidelijker: anderhalf jaar rijontzegging.
Heracles-voetballer Rai Vloet klapt bij Hoofddorp frontaal achterop een auto. Hij rijdt op dat moment 203 km/u. Bij de botsing komt de 4-jarige Gio om het leven.
Voetballers zijn sowieso een dankbare beroepsgroep voor dit artikel. Soms dom, soms overmoedig - en soms een combinatie van beide - zijn ze als ze met een paar alcoholische versnaperingen denken het gas in te kunnen drukken. Met tragische gevolgen soms. Zo is daar het drama rond toenmalig Heracles-voetballer Rai Vloet, die op 14 november 2021 op de A4 bij Hoofddorp frontaal achterop een auto klapt. Hij rijdt op dat moment 203 kilometer per uur, terwijl maximaal 130 kilometer is toegestaan. Bij de botsing komt de vierjarige Gio om het leven.
Vloet bekende voor de rechtbank dat hij voor het ongeval ‘twee of drie glazen sterke drank’ ophad. “Ik heb het niet gezien, alleen de klap kan ik me herinneren,” zei Vloet tegen de rechter. “Ik kan me veel dingen niet meer herinneren. Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven.” Twee jaar later volgt de uitspraak. Vloet wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar, die hij momenteel uitzit, en een rijontzegging van vier jaar.
Ook pijnlijk is het incident met Theo Janssen, de huidige analist van Ziggo Sport. In november 2009 veroorzaakt hij een ernstig auto-ongeluk, waarbij een van de passagiers, keeper en vriend Kevin Moeliker, zwaargewond raakt. Toenmalig FC Twente-speler Janssen werd veroordeeld voor een geldboete van vijfduizend euro en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. Nog zwaarder was de onherstelbare breuk in zijn vriendschap met Moeliker, die blijvende schade overhield aan de crash. “Het is iets wat je nooit meer vergeet en wat je heel veel pijn heeft gedaan,” zei Janssen er later over tegen de NOS. “Het is een litteken dat misschien wel nooit meer weggaat. Ik heb er zoveel spijt van.”
Een stuk onschuldiger was de mispeer van Danny Blind. De oud-speler en voormalig trainer van Ajax ziet in 2006 een vrouw met pech over het hoofd nabij de Amsterdam Arena. De vrouw raakt lichtgewond. “Dat ik met alcohol op achter het stuur heb gezeten is onvergeeflijk, het had nooit mogen gebeuren,” zei Blind nadien in een schriftelijke verklaring. De voormalig verdediger kreeg uiteindelijk een werkstraf van 180 uur en zijn rijbevoegdheid wordt voor zestien maanden ingetrokken.
Politieke praatjes
Een andere categorie buitensporige dorstlessers vinden we in de politiek. Neem nou Gideon van Meijeren, het kwebbelkousje van Forum voor Democratie. In het prille voorjaar van 2023 krijgt de politicus een taakstraf van zestig uur opgelegd. Het Kamerlid werd in december 2021 aangehouden. Van Meijeren was eerder zijn rijbewijs al kwijtgeraakt omdat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest, iets wat hij een ‘lichamelijk onderzoek’ noemde. Van Meijeren weigerde dat, omdat hij het idee had dat de politie hem volgde. En dat had een intimiderende werking. Ook zei het Kamerlid destijds dat hij ‘geheelonthouder’ was. Hilarisch natuurlijk. Toen er later alsnog foto’s van hem opdoken met glazen drank, stelde hij: “Om het glas te heffen.”
Ook toenmalig VVD-Kamerlid Wybren van Haga werd eens betrapt met te veel alcohol op achter het stuur. Evenals partijgenoot Matthijs Huizing. “Aangezien ik de VVD-lijn onderschrijf dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn, is dit voor mij aanleiding geweest mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen,” schreef Huizing in 2013 in een verklaring.
Alcohol achter het stuur is een dubieuze traditie in de vaderlandse politiek. Zeker in de jaren zeventig was het gebruikelijk om na lang tafelen nog de auto in te stappen. Jan Pronk, de toenmalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, ramde in de nacht van 4 op 5 maart 1975 eens een boom te Nunspeet, waarna de politicus wonderlijk genoeg zelfstandig uit zijn auto klauterde. En ja, het samenzijn in hotel-restaurant De Malle Jan in Vierhouten was niet met spa blauw verlopen, bekende Pronk later tegenover de rechter.
Er was een promillage van 1,41 gemeten in zijn bloed - veel meer dan wettelijk was toegestaan. Het was bovendien niet de eerste keer geweest voor Pronk. De PvdA’er kreeg dit keer 2000 gulden boete en een rijverbod van negen maanden. Schrale troost voor Pronk: van premier Joop den Uyl hoefde hij niet af te treden als minister. Met alle publiciteit had hij al genoeg straf gehad, vond Den Uyl.
Ook Ruud Lubbers, toenmalig minister van Economische Zaken, nam eens in benevelde toestand plaats in zijn bolide. Hij knalde tegen een verkeerszuil in Den Haag
Ook Ruud Lubbers, als toenmalig minister van Economische Zaken, nam eens in benevelde toestand plaats in zijn bolide. In 1974 knalde hij tegen een verkeerszuil in Den Haag, waarna hij was doorgereden. Politieagenten vatten hem alsnog in de kraag. Lubbers gaf bij zijn aanhouding meteen aan eerder op de avond twee glazen whisky te hebben geklapt, op een receptie op de Indonesische ambassade van de hofstad. Uit de bloedproef rolde een promillage van 0,3, wat net niet genoeg was voor vervolging.
Maar zo bont als Brian Kolb het ooit maakte, was het niet. De Republikein schreef vijf jaar geleden voor een lokale krant in New York een column, waarin hij opriep niet dronken achter het stuur te stappen. “Voor een tragedie is slechts één slechte beslissing nodig,” waarschuwde hij zijn geachte lezers. “Er is geen excuses denkbaar om dronken achter het stuur te stappen.” Enfin, één keer raden wie er niet veel later strontlazarus met zijn auto in een greppel stond.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- ANP, NL Beeld