Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: het bokkenpootje en ex-leden van Satudarah.

Bokkenpootje

De winnaar: het bokkenpootje

Het klinkt als dat koekje van amandelschuim, maar het is toch echt een voorbeeld van een pijnprikkel die wordt gebruikt door de politie: het bokkenpootje. Agenten gebruiken deze techniek om tegenstribbelende demonstranten van Extinction Rebellion op de A12 bij Den Haag eindelijk eens in beweging te krijgen.

Wanneer een agent een bokkenpootje zet, klapt hij of zij een van je polsen zo hard dubbel dat je vergaat van de pijn. Demonstranten op wie deze techniek onlangs werd toegepast, namen afgelopen week in de media het woord ‘marteling’ in de mond, maar die typering slaat natuurlijk nergens op. Je demonstreert op een plek waar dat niet mag. Je negeert verordeningen van de politie om te vertrekken. Draag de gevolgen daarvan dan als een vent.

De verliezer: ex-leden van Satudarah

Een opvallend bericht op de website van Omroep Gelderland. Twee mannen die vanaf 2010 lid zijn geweest van de in 2018 verboden motorclub Satudarah, twee broers uit Tiel, mogen om die reden bepaalde functies bij Defensie niet vervullen.

Een van de twee broers was president van de chapter Nijmegen, de ander had ook een bestuursfunctie en bewaakte onder meer de orde tijdens clubavonden en feesten. Allebei zijn ze meer dan twintig jaar militair en namen ze deel aan meerdere buitenlandse missies. Defensie weigerde de twee mannen functies in de krijgsmacht te geven waarbij ze over vertrouwelijke informatie zouden beschikken. De broers stapten daarop naar de rechtbank, maar vingen daar bot. De bestuursrechter vindt dat Defensie mag twijfelen aan hun geschiktheid voor een vertrouwensfunctie, onder meer omdat vaststaat dat ze nog altijd contact hebben met voormalige clubleden.

Misdaad
  • Adobe Stock, NL Beeld