Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlander Cumali O. opgepakt na grootste drugsvangst ooit in Ierland

Anderhalve week geleden werd de grootste drugsvangst ooit gedaan in Ierland. Daarbij is ook de 48-jarige Nederlander Cumali O. opgepakt. Dat schrijft Crimesite.nl.

Drugsvangst

De zaak telt op dit moment zes verdachten, waarvan O. er een is. Hij is voor zover bekend de enige Nederlander die volgens justitie betrokken is bij de drugssmokkel. Afgelopen dinsdag werd hij aan de rechter voorgeleid.

De zaak draait om een partij drugs die op dinsdag 26 september is aangetroffen op de MV Matthew, een gigantisch vrachtschip dat eerder onder de Chinese vlag voer, maar inmiddels de Panamese kleuren draagt. Nadat het schip 's weekends stil was komen te liggen ten zuiden van Ierland, werd het enkele dagen later geënterd door een elite-eenheid van de Ieren. Bij de operatie waren ook de Franse autoriteiten en de DEA betrokken. Tijdens de inval werd er 2,2 ton coke aangetroffen.

'Nóg meer coke'

Het vermoeden bestaat dat de MV Matthew een soort bulkschip was, waarop eerder nog meer coke lag. Die drugs zijn vermoedelijk overgeheveld naar andere schepen, waaronder een vissersboot die later ook vastliep voor de Ierse kust. Op de vissersboot zijn voor zover bekend geen drugs aangetroffen. Wel zijn er een aantal mannen opgepakt. De opsporingsdiensten denken dat de coke in het water is gedumpt of overboord is geslagen door de slechte weersomstandigheden.

Het vrachtschip is waarschijnlijk afgelopen zomer vertrokken vanaf Aruba richting Curaçao, om vervolgens koers te zetten naar Guyana. Volgens bronnen is de MV Matthew ook nog tijdelijk van de radar verdwenen, dus welke route zij precies heeft afgelegd is onduidelijk. De autoriteiten kregen het schip in het vizier nadat er een tip was binnengekomen.

Tot nu toe heeft de Nederlander Cumali O. niks losgelaten in de rechtszaal. Later deze maand volgen meer zittingen in deze zaak.

Misdaad
  • Crimesite
  • NL Beeld / PA Images