Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Inbreakers: Doldwaze fans terroriseren Walter White’s huis uit populaire drugsserie

Het is deze week tien jaar geleden dat de Amerikaanse serie Breaking Bad ten einde kwam, maar dat weerhoudt bloedfanatieke fans er nog steeds niet van om jacht te maken op de ultieme troostprijs: een selfie bij het echte huis van het zo populaire personage Walter White. De rechtmatige bewoners zijn het spuug- en spuugzat. “Er is niets origineels, grappigs of cools aan het gooien van een pizza op het dak.”

Walter White

Een oud camperbusje raast door de woestijn. Een verwarde man in alleen een onderbroek en een gasmasker op zijn hoofd zit hijgend achter het stuur. In de bijrijdersstoel naast hem zit een andere man onderuitgezakt, ook met een gasmasker op zijn hoofd. Hij is vermoedelijk dood. Achterin het busje schuiven levenloze lichamen alle kanten op. Als een bezetene crasht de bestuurder het camperbusje in een berm. Hij rent naar buiten, smijt zijn gasmasker weg en kijkt paniekerig om zich heen. De politiesirenes komen snel dichterbij. De man grijpt naar een videocamera en neemt een emotionele boodschap op voor zijn vrouw en zoon. Dan pakt hij een pistool en bereidt hij zich voor op een shoot-out met de politie. Of op zelfmoord. Met deze openingsscène knalde Breaking Bad in 2008 de Nederlandse woonkamers binnen.

In de vijf seizoenen die volgden, groeide de meesterlijke misdaadserie van regisseur Vince Gilligan uit tot een fenomeen. De verhaallijn was even simpel als geniaal. Walter White, een vriendelijke scheikundeleraar, krijgt de diagnose longkanker. Zijn wereld staat in één klap op z’n kop, White heeft niet lang meer te leven. Dus, wat doet hij? Juist: alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het zijn gezin aan niets ontbreekt, voor als hij er straks niet meer is. Zelfs als hij daarvoor een klein beetje over de schreef moet gaan. Lees: een crystal meth-imperium opbouwen, een kind vergiftigen en zich bekeren tot nazi.

Bryan Cranston speelt de rol van zijn leven in Breaking Bad.

Breaking Bad liep vijf seizoenen en werd een monstersucces. Bovenop de zestien Emmy Awards en twee Golden Globes wordt de serie nog steeds door tijdschriften, websites en critici geregeld aangewezen als de beste televisieserie ooit gemaakt. En dan te bedenken dat er in heel Hollywood geen haan was die kraaide naar het script, toen Gilligan zijn serie nog moest verkopen. “De vrouw bij wie ik moest pitchen, kon niet minder geïnteresseerd zijn geweest. Niet alleen in mijn verhaal, maar ook in mij en of ik leefde of dood was,” zei het brein achter Breaking Bad over zijn ontmoeting met streamingdienst HBO. Kort daarna had Gilligan wel succes bij Sony Television Pictures. De rest is televisiegeschiedenis.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In 2013 kwam het avontuur van Walter White tot een spectaculair eind. Sommige fans konden het stoppen van hun lievelingsserie maar moeilijk behappen en dat resulteerde weer in rare capriolen. Zo besloot een groepje fanatieke fans direct na de slotuitzending om een overlijdensbericht voor Walter White te plaatsen in de grootste krant van de staat New Mexico, de Albuquerque Journal, om zo het ‘verlies’ van hun fictieve knuffelcrimineel een plekje te kunnen geven. Initiatiefnemer en superfan David Layman verklaarde in diezelfde krant: “Ik ben sinds het begin een gigantische Breaking Bad-fan. Ik heb zelfs een minirolletje in de pilot-aflevering. Het plaatsen van het overlijdensbericht in deze lokale krant voelde passend, omdat de serie zich in Albuquerque afspeelde en het voor sommigen van ons een vorm van afsluiting biedt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Netflix, Instagram, Facebook