Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Echte' stalker uit Baby Reindeer eist dít belachelijk hoge bedrag van Netflix

Het bizarre verhaal van komiek Richard Gadd over zijn stalker 'Martha' werd een grote hit op streamingsdienst Netflix. De 'echte' Martha, de Schotse Fiona Harvey, klaagt de dienst nu aan. 

Fiona Harvey

Volgens Harvey heeft Netflix onwaarheden over haar verspreid in de populaire serie. Ze klaagt de streamingsdienst dan ook aan voor smaad, het schenden van haar recht op privacy en het opzettelijk toebrengen van emotionele schade. Haar eis? Een schadevergoeding van zo'n 156 miljoen euro.

Als voorbeeld benoemd Fiona Harvey het feit dat ze in de serie laten zien dat stalker Martha twee keer veroordeeld is. Hier klopt volgens Harvey niks van. Zij is helemaal niet twee keer veroordeeld voor stalking. "De beklaagden vertellen deze leugens en zijn er nooit mee opgehouden, omdat het een beter verhaal was dan de waarheid. En betere verhalen leveren geld op", luidt de aanklacht van Harvey.

Netflix-hit Baby Reindeer

Richard Gadd speelt zichzelf, maar kreeg in de serie de naam 'Donny'. Een jonge vent die één grote droom heeft en dat is om een succesvol comedian te worden. Donny heeft het niet breed en woont daarom bij zijn ex-schoonmoeder. Hij werkt in een pub om geld te verdienen en in zijn overige uren probeert hij door te breken als komiek. Martha is een van de klanten uit de pub en verandert in een vrij korte periode in Donny's stalker. Hij besluit op een gegeven moment naar de politie te stappen, maar komt maar niet van stalker Martha af.

Doordat de serie veel vragen opriep bij de kijkers, werd er massaal gezocht op wie nou de 'echte' Martha was. Uiteindelijk kwamen fans erachter - ze vergeleken bijvoorbeeld tweets uit de serie met echte berichten op Twitter - dat het wel eens om Fiona Harvey kon gaan. Zij nam vervolgens het besluit om op televisie te verschijnen en ontkende daar in een interview met de Britse journalist Piers Morgan alle aantijgingen.

'Compleet verzonnen'

Volgens Harvey zou Gadd haar hebben lastiggevallen, niet andersom. Fiona beweerde destijds dat alles uit de serie 'compleet verzonnen' is. Daarnaast deed ze opvallende uitspraken als "Gadd is een psychotische vrouwenhater" en "Ik was helemaal niet door hem geobsedeerd. Hij probeerde om seks te hebben met mij, maar ík wees hém de deur. Ik val niet op jongens zonder een echte baan."

Wat wél klopte aan het verhaal uit Baby Reindeer is dat de twee elkaar ontmoet hebben in de pub waar komiek Richard Gadd werkzaam was. Ook de uitspraak dat Gadd op een 'baby reindeer' leek, is gemaakt. Van de rest van de serie klopt volgens Harvey dus helemaal niks.

Reden voor de 'echte' Martha om de streamingsdienst voor de rechter te slepen in Amerika, Californië. Netflix heeft in een reactie laten weten dat het achter de serie blijft staan. "We zullen deze zaak krachtig verdedigen en steunen Richard Gadd in zijn recht om zijn verhaal te vertellen."

Entertainment
  • NOS, RTL Nieuws, NU.nl
  • NL Beeld / Planet Photos