Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: automerken Ford en BMW en de fietser die door rood reed.

Ford en BMW

De winnaars: Ford en BMW

Agenten in de surveillance en noodhulp rijden nu nog in een Mercedes B-Klasse, maar het contract daarvan loopt eind 2024 af. De politie heeft daarom nieuwe auto’s uitgezocht. Het gaat om de Ford Kuga en de BMW X1.

Vanaf 2025 worden deze modellen toegevoegd aan het wagenpark van de politie. Uit angst voor leveringsproblemen heeft de politie de bestelling – 1100 voertuigen – verdeeld over twee merken. Beide auto’s zijn uitgebreid getest en scoren goed op onderdelen als het uitbreken in de bocht, het remgedrag, het rijden over drempels en het algemene rijcomfort. Ook behalen ze in een vloek en een zucht de vereiste 170 kilometer per uur. Naast de aankoop van de Ford Kuga en de BMW X1 wordt vanaf eind 2025 een derde van het wagenpark van de politie vervangen door elektrische auto’s. Welke auto daarvoor het meest geschikt is, wordt nog onderzocht.

De verliezer: de fietser die door rood reed

Een opvallend nieuwsbericht op de website van de lokale Amsterdamse televisiezender AT5. Een man is door rood licht gefietst. Niet meteen wereldschokkend natuurlijk, maar de prijs die hij daarvoor moet betalen wel.

Die is namelijk veel hoger dan de bekeuring van 110 euro. Aan de agent voor wiens ogen de verkeersovertreding zich voltrok, weigerde de man zijn identiteitsbewijs te laten zien, waardoor hij mee moest naar het politiebureau. Daar kwam de politie wel achter zijn identiteit: hij bleek al langdurig illegaal in Nederland te verblijven. Het ging om een man die vanuit Albanië naar Nederland was gekomen. Hij is overgebracht naar de Vreemdelingenpolitie, die ervoor zal zorgen dat hij terug naar Albanië wordt gestuurd. Was hij nu toch maar netjes voor het rood licht gestopt.

Misdaad
  • Adobe Stock, politie