Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de uitvaartondernemer.

Nederlands Forensisch Instituut

De winnaar: het Nederlands Forensisch Instituut

EncroChat, Sky ECC en onlangs Exclu: de afgelopen jaren heeft de politie zeven aanbieders van cryptocommunicatie gekraakt en uit de lucht gehaald. Iets dat multomappen vol bewijs opleverde, die momenteel in honderden strafzaken worden ingezet.

Maar de politie stuit ook regelmatig op cryptotelefoons tijdens huiszoekingen of bij arrestaties. Het is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gelukt om honderden van deze losse telefoons van criminelen te kraken. Cruciaal, volgens het Openbaar Ministerie, in een groot aantal strafzaken. Zo werden er uit de gekraakte telefoons foto’s tevoorschijn getoverd van bijvoorbeeld grote partijen cocaïne, wapens en sommen geld. Of chatgesprekken over doelwitten die door criminelen werden geobserveerd. Keihard bewijs dus dat niet op een andere manier kon worden verzameld. Chapeau!

De verliezer: de uitvaartondernemer

Een lijkwagen is meterslang, heeft geen achterbank en dus is het voertuig uitermate geschikt om behalve overledenen ook heel iets anders in te vervoeren. En dan hebben we het niet over een IKEA-kast.

Op de A15 van Rotterdam naar Nijmegen trok de lijkwagen van een Rotterdams uitvaartbedrijf de aandacht van de politie omdat hij verdacht laag boven de weg hing. Na een achtervolging van tientallen kilometers werd de chauffeur – de uitvaartondernemer zelf – langs de kant van de weg gezet, bij een tankstation in Beugen, vlakbij de Duitse grens. Bij het inspecteren van de rouwauto trof de politie inderdaad geen lijk aan, maar grondstoffen voor de productie van drugs: 675 kilo! Een dag na zijn aanhouding werd in het bedrijfspand van de chauffeur ook nog eens een compleet drugslab ontdekt. De 38-jarige man hangt een celstraf boven het hoofd. Naar het schijnt is hij daar als de dood voor.

Misdaad
  • NFI, Adobe Stock