Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Corpsballen die dames beledigden op lustrumdiner worden niet vervolgd

De vier leden van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V die vorig jaar zeer vrouwonvriendelijke opmerkingen maakten worden niet vervolgd. Het gaat hier volgens de rechter namelijk niet om een strafbaar feit.

studentenvereniging

Op 24 juli 2022 gaven de studenten tijdens een lustrumdiner een toespraak. In de speech noemden de jongens vrouwen 'sperma-emmers' en 'hoeren'. Ook beweerde ze dat mannen de nek van vrouwen moeten breken om hun tampeloeres in te steken.

Het Openbaar Ministerie begrijpt wel dat een aantal mensen zich door de opmerkingen gekwetst hebben gevoeld: "Er zijn weliswaar fatsoensnormen overschreden, maar dat maakt het nog niet strafbaar."

De uitspraken van de jongens kwamen destijds in de publiciteit door filmpjes op sociale media. Tweehonderd vrouwelijke leden hebben toen in een brief aan het bestuur geschreven dat ze klaar zijn met het seksisme en dat ze het incident ronduit beledigend, beschamend en treurig vonden.

Niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bepaald dat de uitspraken dus niet strafbaar zijn. Er werd onder andere aangifte gedaan vanwege groepsbelediging wegens geslacht. Dit levert volgens het OM geen strafbaar feit op. Dit omdat groepsbelediging wegens geslacht niet wordt genoemd in het wetsartikel.

Verder is er volgens het OM ook geen sprake van aanzetten tot haat, discriminatie en geweld. Daarom is de zaak dan ook geseponeerd.

Misdaad
  • NOS,
  • NL Beeld / Patrick van Emst
  • NH Nieuws