Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

YouTuber Acid krijgt zwaardere straf dan daders in zaak Sanda Dia: 'Klassenjustitie'

Nathan Vandergunst alias 'Acid' kreeg vandaag in de rechtbank van Brugge zijn straf te horen. De YouTuber krijgt een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een boete van 800 euro en hij moet een schadevergoeding van 20.000 euro betalen aan een gedupeerde familie. Vandergunst stond terecht voor het noemen van verschillende leden van de studentenvereniging Reuzegom in een video. Tijdens een ontgroening van deze vereniging kwam de 20-jarige Sanda Dia om het leven.

Brugge

De video van Acid duurde in totaal zo'n 11 minuten, waarin de YouTuber zich niet alleen uitliet over de dramatische gebeurtenis, maar ook de namen noemde van verschillende Reuzegommers. Volgens Acid had het Belgische volk recht op deze namen om 'te weten wie hun toekomstige politici, rechters of tandartsen zullen zijn'. Echter waren niet alle personen die hij noemde betrokken bij de ontgroening waarbij Dia om het leven kwam.

20.000 euro

Naast de voorwaardelijke celstraf en de boete van 800 euro moet Acid een bedrag van 20.000 euro betalen aan de familie van een student die naar verluidt niks te maken had met de dood van Sanda Dia. Toch werd zijn naam wél genoemd in de video van Acid. Dit zorgde voor veel narigheid binnen de gedupeerde familie, aangezien zij een restaurant bezitten. Door het grote bereik van de YouTuber hadden een heleboel mensen de video gezien en werd het restaurant van de familie belaagd. Velen lieten valse negatieve recensies achter of maakten een reservering zonder op te komen dagen.

Volgens de rechter was het überhaupt niet nodig om namen in de video te noemen. Echter was Acid op een missie en hij wilde zijn landgenoten laten weten wie er volgens hem achter de dood van Sanda Dia zitten. Daarnaast vond de rechter dat Vandergunst misbruik heeft gemaakt van het bereik dat hij heeft opgebouwd met zijn account op YouTube. "Zijn volkomen ondoordachte stunt zette aan tot haat", aldus de rechter.

Hogere straf dan daders

In totaal werden in mei vorig jaar 18 'Reuzegommers' - leden van de vereniging - veroordeeld voor onopzettelijke doding en mensonterende behandeling van Sanda Dia in 2018. De 18 leden kregen hiervoor werkstraffen tot 300 uur en geldboetes van 400 euro.

De straf van de YouTuber is fors en hij krijgt bovendien een aantekening op zijn strafblad. Dat had echter niet per se gehoeven, Acid zou namelijk een eerdere werkstraf hebben geweigerd. Als hij die wél zou hebben geaccepteerd, zou zijn strafblad schoon zijn geweest.

Reactie Acid

"Ik ga dit de rest van mijn leven meedragen. Zeker die voorwaardelijke celstraf", reageerde Nathan Vandergunst na de uitspraak. Daarnaast spreekt hij van klassenjustitie: "Money always wins." Toch zegt de YouTuber geen spijt te hebben van zijn actie en trots op zichzelf te zijn.

Ook verschillende Belgische politici spreken zich uit over de kwestie, zoals Nadia Naji van de partij GROEN. "Ik snap echt dat dit onrechtvaardig aanvoelt en dat dit voor mensen aanvoelt als klassenjustitie. En dat gevoel mogen we niet negeren", laat Naji weten in een video op Instagram.

Daarnaast liet Sammy Mahdi van de partij CD&V zich uit over de 20.000 euro schadevergoeding: "Als ik de Reuzegommer die nu 20.000 euro krijgt van Acid een tip mag geven: geef dat geld aan de familie van Sanda Dia."

De Belgische krant HLN schrijft echter dat de vader van de overleden Sanda Dia helemaal niet zo blij is met de aandacht in de politiek. "Hou toch je mond, Sammy Mahdi. Dat is mijn wijze raad", liet de advocaat van de vader weten. "Stop met polariseren en stemmen te ronselen op de rug van Sanda Dia."

Misdaad
  • Nieuwe Revu, HLN, Instagram
  • Adobe Stock