Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De jacht op de crème de la crème van de internationale cokehandel

Na de moord op Peter R. de Vries slaat de politie keihard terug: iedereen uit en rond de organisatie van Ridouan T. moet worden aangepakt. Veel kopstukken uit de onderwereld zitten inmiddels vast, maar één belangrijke speler nog niet: Bolle Jos.

Jos

“Ik feliciteer de heldhaftige politieagenten van onze politie van Istanbul en het MASAK-team van harte. We zullen tot het einde blijven vechten tegen gifhandelaren, misdaad en criminelen.” Deze tweet stuurt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya op 26 juni de wereld in.

Het vermoeden is dat er meer dan 6000 kilo coke is ingevoerd en miljoenen euro’s zijn witgewassen. Isaac B. zou een van de grote mannen zijn

De Turkse autoriteiten jagen op dat moment intensief op de meest gezochte crimineel van Nederland: Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers (32), alias ‘Bolle Jos’. Ondanks de felicitaties is niet hij aangehouden, maar alleen zijn compagnon. Het is Isaac B., die door de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten wordt gezien als zijn rechterhand. De arrestatie van Isaac B. vloeit voort uit een offensief van de Turkse politie tegen een criminele organisatie waar een aantal Nederlanders een grote rol in speelt. Een van de leiders van deze organisatie zou de gezochte Jos Leijdekkers zijn. Van hem wordt al langer vermoed dat hij zich schuilhoudt in Turkije.

Uit een persbericht van de Turkse autoriteiten – ook uitgegeven op 26 juni – blijkt dat de operatie tegen de organisatie van Bolle Jos begint op 13 juni. Er zijn dan in de provincies Ankara, İzmir, Aydın en Muğla zeker 25 verdachten aangehouden, heeft de politie miljoenen euro’s aan cash geld gevonden, honderd kilogram goud aangetroffen en zijn er meerdere panden en voertuigen in beslag genomen. Hun belangrijkste target – Jos Leijdekkers – weet op dat moment nog uit handen van de politie te blijven. Op 23 juni delen de Turkse autoriteiten een nieuwe mokerslag uit. Er worden invallen gedaan op dertien adressen in Istanbul, waar drie verdachten worden aangehouden. Een van hen is de voortvluchtige Nederlander Jurean F. (31). Bij deze operatie worden verschillende hoeveelheden drugs, pistolen, contant geld, cryptotelefoons en valse identiteitsbewijzen aangetroffen. Twee dagen later – op 25 juni – is het weer raak. Het offensief van de Turkse politie gaat door. In de provincies Muğla en Isparta weet de politie Isaac B. te arresteren. Ook hij wordt gezocht, door de Nederlandse en Belgische autoriteiten.

Een van de invallen van de Turkse politie.

Liefde voor explosieven

De 29-jarige Isaac B., alias ‘Bom’, is geboren in Ghana, maar groeide op in Rotterdam. Zijn bijnaam ‘Bom’ zou hij volgens De Telegraaf danken aan zijn voorliefde voor explosieven. B. wordt door politie en justitie gezien als een belangrijke speler in de internationale drugshandel.

Cokebaron B. is in december vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam in een omvangrijke drugszaak veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar, maar Isaac B. was toen al voortvluchtig. Volgens de rechtbank is B. de leider van een organisatie die zich bezighoudt met de import van duizenden kilo’s coke via de havens in Antwerpen en Rotterdam. Het onderzoek ‘Cherokee’ start in april 2020 naar aanleiding van het vermoeden dat twee mannen uit Amsterdam Zuid-Oost zich in Antwerpen schuldig maken aan de import van cocaïne. In het onderzoek vallen de Belgische autoriteiten een loods in Antwerpen binnen, waar 4200 kilo cocaïne wordt aangetroffen. Een enorme vangst. Uiteindelijk is dat het begin van een groot onderzoek naar een criminele organisatie. Het vermoeden is dat er meer dan 6000 kilo coke is ingevoerd en dat er miljoenen euro’s zijn witgewassen. Isaac B. zou een van de grote mannen in deze organisatie zijn. Iemand die op afstand alles regelt en coördineert, maar het vuile werk door anderen laat opknappen, aldus het Openbaar Ministerie in haar requisitoir.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Niet lang na zijn veroordeling in deze zaak, wordt Isaac B. ook door de rechters in België veroordeeld in een drugszaak. ‘Bom’ krijgt er nog eens zes jaar bij. Eveneens voor de handel in cocaïne en het leidinggeven aan een criminele organisatie. En dan valt ook de naam van Jos Leijdekkers. De enorme partijen cocaïne zou Isaac B. namelijk hebben geïmporteerd met Bolle Jos. De 32-jarige Leijdekkers staat al geruime tijd bovenaan de nationale opsporingslijst van de politie. De tip die leidt tot zijn arrestatie is inmiddels 200.000 euro waard. Volgens politie en justitie is Leijdekkers de leider van een criminele organisatie die grote partijen coke vanuit Zuid-Amerika naar Europa smokkelt. “Daarnaast wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel,” aldus de politie. “Onderschepte cryptocommunicatie-berichten van SKY ECC geven een inkijk in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten komt naar voren dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend. In het omvangrijke onderzoek zijn door het onderzoeksteam strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is eveneens sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Polis, UMPI, Opsporing Verzocht