Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dave L. 27 jaar na doodschieten Mike Duif alsnog veroordeeld dankzij undercoveroperatie

L. was tientallen jaren terug al in beeld in de zaak, maar kwam toen al snel op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Nu is de inmiddels 55-jarige Dave alsnog veroordeeld voor de dood van Mike Duif in 1996.

Dave L.

Toen de rechter David (of Dave) L. deze week tot een forse celstraf veroordeelde voor het doodschieten van Mike Duif, kwamen er heel wat emoties los bij de nabestaanden. Ongeveer 27 jaar na het drama in Amersfoort lijkt het hoofdstuk eindelijk te zijn afgesloten.

David L. heeft 16 jaar cel opgelegd gekregen voor het ombrengen van Mike Duif in 1996. De rechtbank achtte moord niet bewezen, maar veroordeelde hem voor 'gekwalificeerde doodslag'. "Een koelbloedige daad", aldus de rechter. Dat L. nu 27 jaar na dato de cel in moet, is vooral te danken aan nieuwe getuigen én een puike undercoveroperatie van de politie.

Die bewuste avond

Mike Duif werd eind februari 1996 door een huisgenoot aangetroffen in zijn woning in Amersfoort. Doodgeschoten, met meerdere kogels in zijn lichaam en hoofd. Niet lang erna kwam David L. in beeld als verdachte. De twee hadden samen een 'louche handel van gestolen computeronderdelen', zo schrijft het Noordhollands Dagblad. En vlak voor zijn dood zou Duif een flink bedrag hebben verdiend, waar Dave L. van afwist. Echter kwam L. weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

In de jaren erna gebeurde er niet veel met de zaak. Tot 2020, toen een anonieme getuige zich bij de politie meldde met nieuwe informatie. Een nieuw opsporingsonderzoek werd opgezet, inclusief een heuse undercoveroperatie.

Undercovertraject

Tijdens deze operatie zette de politie 6 maanden lang twee undercoveragenten in. Deze agenten lieten L. allerlei klusjes doen en de verdachte werd steeds vertrouwelijker met de zogenaamde 'opdrachtgevers'. Zó vertrouwelijk zelfs, dat hij steeds meer vertelde over wat er volgens hem met Duif was gebeurd in 1996.

Zo verklaarde L. dat hij zijn toenmalige compagnon door het hoofd heeft geschoten na een ruzie over apparatuur. Hij nam na de daad ook een groot geldbedrag mee uit het huis van Mike Duif. Daarnaast biechtte hij op dat hij na de koelbloedige daad met schoonmaakmiddel de deuren had schoongemaakt, wat in lijn is met het sporenonderzoek van de politie. Ook veel andere informatie die L. de undercoveragenten gaf kwam overeen met het bewijs in de zaak. Uiteindelijk werd Dave L. in april vorig jaar opgepakt.

Geen moord, wel gekwalificeerde doodslag

De rechter stelde tijdens het vonnis dat niet alles wat L. heeft verklaard aan de agenten klopt, maar dat er genoeg reden is om aan te nemen dat zijn bekentenissen op waarheid berusten. Moord achtte de rechtbank echter niet bewezen, omdat er te weinig bewijs ligt voor een vooropgezet plan. Naast een gevangenisstraf van 16 jaar is L. ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding (54.000 euro) aan de nabestaanden van Mike Duif.

Misdaad
  • Noordhollands Dagblad, AD
  • NL Beeld / Regiofotografie