Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'TBS'ers Sherwin W. en Luciano D. hielden personeel Pompekliniek voor de gek'

De Inspectie Justitie en Veiligheid is vandaag met een vernietigend rapport naar buiten gekomen over de Pompestichting in Nijmegen. De tbs-kliniek is inmiddels zelfs onder curatele gesteld.

Pompekliniek

De Pompestichting is een kliniek voor forensische psychologie. Kortom, een plek waar levensgevaarlijke tbs-patiënten behandeld worden. Uit een nieuw rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt echter dat de kliniek al lange tijd haar zaakjes niet op orde heeft. En dat is misschien nog wel een understatement. Externe experts moeten er nu voor zorgen dat de beveiliging flink verbeterd wordt.

Levensgevaarlijke tbs'ers

Al een aantal keer kwam de stichting in het nieuws, bijvoorbeeld omdat patiënten een tijdlang ongelimiteerd toegang hadden tot internet. Of omdat een zedendelinquent ervan tussen ging tijdens zijn verlof. Maar nog opvallender was de ontsnapping van twee gevaarlijke tbs’ers (doodslag, gewapende roofovervallen et cetera) op 21 juni 2022.

Nadat een handlanger met een slijptol een gat in de zware hekken rondom de kliniek had gemaakt, konden Sherwin W. en Luciano D. de Pompekliniek in Nijmegen ontvluchten.

D. werd negen dagen later opgepakt. W. hield het langer vol en werd pas in februari van dit jaar in zijn kraag gevat.

'Kans op ontsnapping groot'

Naar aanleiding van de dubbele ontsnapping werd een onderzoek gestart naar de situatie in de Pompekliniek. Dat is nu afgerond. En wat blijkt? Er is een hoop fout gegaan, aldus de onderzoekers.

Zo zouden D. en W. het personeel om de tuin geleid hebben door zich 'sociaal wenselijk' te gedragen. De twee hadden veel vrijheden en stonden onvoldoende onder toezicht, aldus de vernietigende conclusie van het rapport. Als voorbeeld wordt genoemd dat het tweetal letterlijk duizenden telefoontjes pleegden in de twee maanden voorafgaand aan hun ontsnapping en daarnaast 18 keer bezoek kregen. En dat alles zonder controle. Ook kuierden ze soms rustig zonder toezicht over het terrein heen en hadden ze de kans om (samen) op plekken te komen waarvan het bekend was dat de beveiliging slecht was.

De inspectie concludeert bovendien dat de kliniek in het verleden al vaker op zwakke plekken in de beveiliging was gewezen. Al in 2017 was duidelijk dat er op bepaalde plekken een tweede hek had moeten staan. In 2022 was deze nog steeds niet af.

Onder curatele

De directie van de Pompekliniek mag voorlopig blijven zitten, maar inmiddels zijn er dus experts aangesteld die de boel gaan monitoren. "De deskundigen zullen de kliniek gevraagd en ongevraagd aanspreken op de uitvoering van het verbeterplan en de stappen die worden gezet", aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na een jaar wordt bepaald of de deskundigen langer toezicht blijven houden op de kliniek.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Politie