Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Breaking: voortvluchtige Sherwin W. opgepakt in Spanje

W. ontsnapte in juni 2022 uit een tbs-kliniek in Nijmegen.

Sherwin W.

"De voortvluchtige TBS-ser Sherwin Benshomin W. is in Spanje opgepakt", laat het OM in een persbericht weten. "De man werd in de omgeving van Murcia opgespoord en aangehouden in een gecoördineerde actie tussen FAST (Fugitive Active Search Team) Nederland en Spanje."

Sherwin W. was sinds 21 juni 2022 voortvluchtig en werd op 15 november op de Nationale Opsporingslijst gezet. Maandenlang waren de autoriteiten naarstig opzoek naar de gevaarlijke tbs'er. Dankzij een goede samenwerking tussen verschillende opsporingsdiensten is er aan die onzekere tijd nu een einde gekomen.

Gevaarlijk

De 27-jarige tbs'er werd immers als gevaarlijk bestempeld. Al sinds jonge leeftijd bewandelt hij het criminele pad. Op zijn 17de liep dat helemaal uit de klauwen en werd hij veroordeeld voor doodslag. Zijn straf: jeugd-tbs. Maar daarmee hield het drama niet op. Tijdens een verlof, op zijn 20ste, schoot hij namelijk bij een uit de hand gelopen roofoverval de Tilburger Mick Pitai dood. Opnieuw kreeg Sherwin W. tbs opgelegd.

Ontsnapping

Dat weerhield W. er echter niet van de kliniek te ontvluchten. Die ontsnapping van 21 juni was een van de opvallendste van de afgelopen jaren: een handlanger had met een slijptol een gat in de zware hekken rondom de kliniek gemaakt waardoor Sherwin W. en Luciano D. de Pompekliniek in Nijmegen konden ontvluchten.

Eenmaal buiten stapten ze in een gereedstaande witte Volkswagen-met-chauffeur. De politie achtervolgde de auto met een helikopter, maar raakte het spoor kwijt. Even later werd de Volkswagen leeg teruggevonden.

Gevangenisdirecteur Edo de Vries gaf twee dagen later tegen De Gelderlander toe dat de ontsnapping te snel was gegaan voor zijn personeel; binnen een minuut waren de twee verdwenen. Wat ook niet hielp: een tweede hek, dat ontsnappingen onmogelijk moest maken, was na drie jaar nog steeds niet af.

Tbs'er Luciano D. werd negen dagen later alsnog ingerekend, bij een tankstation in Den Haag. De 26-jarige Amsterdammer met wie hij in de auto zat – Mamuka K. geheten – werd ook opgepakt. Later bleek hij dezelfde man te zijn die bij de ontsnapping de slijptol had gehanteerd. K. is inmiddels tot twee jaar cel veroordeeld voor zijn hulp bij de uitbraak.

D. en K. hielden het dus een stuk minder lang uit dan hun partner in crime Sherwin W. Uiteindelijk wist de 27-jarige tbs'er ongeveer 8 maanden op vrije voeten te blijven.

Misdaad
  • OM, de Telegraaf
  • Politie