Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zoveelste incident in Pompekliniek

Een opvallend bericht in De Telegraaf afgelopen week. Na een reeks ernstige incidenten ligt de tbs-kliniek Pompestichting in Nijmegen nu wéér onder vuur.


Pompekliniek

Wat is er deze keer aan de hand? Patiënten van de tbs-kliniek hebben vorige maand een tijdlang ongelimiteerd toegang gehad tot internet. Zij hebben dus websites kunnen bezoeken die ze niet hadden mogen bezoeken. Om welke websites het gaat, heeft de Pompestichting niet bekendgemaakt. Wat de kliniek wél wil zeggen, is dat er onmiddellijk is ingegrepen nadat het lek is ontdekt, maar dat lijkt ons nogal logisch.

De kliniek ligt al langer onder vuur. Vorig jaar ontsnapten twee tbs’ers op kinderlijk eenvoudige wijze uit het gebouw. Zij waren de afgelopen jaren zeker niet de enigen die de benen namen. In een tijdbestek van nog geen vijf jaar wisten maar liefst vijf tbs’ers uit de kliniek te ontsnappen. Dat aantal staat nog los van de tbs’ers die tijdens een verlof wisten te ontkomen aan hun begeleider. Niet geheel onlogisch kreeg de Pompekliniek in 2020 van de Inspectie Justitie en Veiligheid al een waarschuwing. Door de sterk toenemende instroom en teruglopende uitstroom van patiënten staan tbs-klinieken in Nederland onder grote druk. Ook is er vaak te weinig gekwalificeerd personeel.