Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Televisiekok Perry de Man: ‘Huzarensalade vind ik het allerlekkerste wat er is’

Hij zet de lekkerste en ingewikkeldste gerechten op tafel, maar zelf raakt Perry de Man (37) in extase van goedkope huzarensalade uit de supermarkt. Dat maakt hem de ideale presentator van het programma Guilty Pleasures, waarvan het tweede seizoen vanaf 5 juni is te zien op 24Kitchen. Over de vleesschaamte van BN’ers, hekel aan televisie en zijn worsteling met bekendheid. “De grens met privé vervaagt en dat vind ik best moeilijk.”

Perry

Hoe komt een topkok erbij om een programma te maken over guilty pleasures?
“Dit programma is mij op het lijf geschreven! Ik ben als kok altijd bezig om lekkere dingen te maken voor anderen, maar zelf ben ik groot fan van alles wat de supermarkt heeft te bieden. Zo is dat programma bedacht, eigenlijk op de achterkant van een bierviltje. Hoe kun je de dingen die je normaal zonder blikken of blozen koopt, een magnetronhamburger of frituursnacks, nóg lekkerder maken? Om er een verhaal bij te krijgen, doen we dat met BN’ers. Was in het eerste seizoen nog best lastig om ze te strikken, voor het tweede stonden ze in de rij. Het programma schrijft zichzelf, want iedereen heeft een guilty pleasure. We maken alles zelf, tot aan het brood aan toe, en ondertussen ontstaan de gesprekken vanzelf.”

Maar je kookt én voert tegelijkertijd een gesprek. Geen enkele man kan twee dingen tegelijk, maar jij dus wel?
“Haha, daar zeg je iets. Was in het eerste seizoen best lastig soms, dan viel het stil. In de keuken ben je gewend om te koken en grappen te maken, maar dit is wel anders. Ook vanwege de camera’s. Maar je kookt samen en het is ook niet live, dan kan je nog iets overdoen. Maar het lukt wel en het gaat me ook steeds makkelijker af.”

Wat is de raarste eetgewoonte waarvan je hebt gehoord? Mijn vrouw houdt van paprikachips met drop, komt iemand daar overheen?
“Nee! Eet ze om en om?”

Nee, tegelijk.
“Zo, dat is een goeie, maar ik kijk nergens meer van op. Ik snap heel goed dat je dit soort dingen probeert, want gewoon eten kan ook vervelen, dan ga je op zoek naar iets eigens. Zoet en zout en zacht en knapperig werken heel goed, kijk maar naar karamel zeezout. Eerst dacht je: zout op mijn chocola?! Maar die combinatie is nu niet meer weg te denken. Mijn vader at altijd roggebrood met kaas en jam, vond ik vroeger superraar, maar als je iets elke dag ziet, wordt het op een gegeven moment normaal.”

‘Ik zei nog tegen die regisseur die voor een kookprogramma een gezellige gozer met tattoos zocht: Als het maar niet voor 24Kitchen is, dat vind ik zo’n duffe zender’

Heb je weleens dat het totaal niet klikt met een BN’er, dat je denkt: wat een lul!
“Ik ben open en gezellig, maar ik had niet met iedereen een klik. Als iemand gesloten is en eigenlijk niks geeft, kan ik daar weinig mee. Word je superongemakkelijk van. Voor het tweede seizoen heb ik de productie wel gevraagd: zoek alsjeblieft mensen met wie ik wat raakvlakken heb. Je hoeft geen beste vrienden te worden, maar het werkt beter als je niet zo heel hard je best hoeft te doen voor een leuk gesprek. Maar er is niemand geweest bij wie ik dacht: als je nu niet kapt, gaan we vechten ofzo. Over het algemeen klikt het wel. Sporters of mensen die niet echt bezig zijn met het genieten van eten vind ik trouwens ook moeilijker om mee om te gaan, maar dat is iets persoonlijks.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dus je hebt geen voetballers uitgenodigd voor het tweede seizoen?
“Ik nodig zelf sowieso niemand uit, maar jawel, we hadden een bekende voetbalster. Van het Nederlands elftal. Ik kom even niet op de naam.”

Lieke Martens?
“Volgens mij wel. Maar ik kijk geen televisie en lees heel weinig bladen, dus ik ken geen BN’ers. Ik kijk ook geen voetbal. In het eerste seizoen was het geheim wie er kwam en kreeg ik ook geen achtergrondinformatie, dus als de gast dan binnenkwam, dacht ik vaak: wie is dat? Was best awkward, dus dat wilde ik dit seizoen niet meer. Ik wilde weten wie er kwam, zodat ik me kon voorbereiden.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Paul Tolenaar