doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Samir El Y. veroordeeld tot 11,5 jaar cel met tbs voor het doodschieten van Bas van Wijk

Op 8 augustus zit Bas met vrienden bij een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Niets aan de hand, tot dat 23-jarige Samir El Y. de rust komt verstoren en probeert het horloge van één van Bas zijn vrienden te stelen. Wanneer Bas in actie komt, gaat het volledig mis en wordt hij neergeschoten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcec381e3b img{#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcec381e3b img{#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcec381e3b img{#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650dcec381e3b img{#fig-650dcec381e3b img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bas van Wijk

In mei 2021 werd Samir El Y. al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Daarnaast kreeg El Y. tbs met dwangverpleging, dit na een strafeis van achttien jaar met tbs. Door een vormfout, gemaakt door het Openbaar Ministerie, werd El Y. alleen veroordeeld voor doodslag. In hoger beroep eiste het OM zestien jaar en tbs onder dwang.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een goede vriend

Bas liet op 8 augustus 2020 zien dat hij vooral een heel fijne vriend was. "Een actie die hij met zijn dood heeft moeten bekopen", aldus het hof in Amsterdam. Hiermee doelt het hof op de heldhaftige actie van Bas om in te grijpen toen Samir El Y. het horloge van zijn vriend wilde stelen. Het hof vertelt over de impact die de daad van El Y. heeft gehad op de vriendengroep van Bas. Die is natuurlijk enorm. "Zij hebben van dichtbij gezien hoe hun vriend werd neergeschoten", aldus het hof.

De daad

Het hof is ervan overtuigd dat het El Y. vanaf het begin te doen was om het horloge dat één van Bas zijn vrienden droeg. De 23-jarige dader heeft dan nog niet in de gaten dat het gaat om een nepexemplaar van Rolex. "U werd gehinderd door Bas van Wijk en schoot hem neer en toen heeft u alsnog het horloge weggenomen", aldus het hof.

Samir El Y. richtte voor het neerschieten van Bas in zijn been en borst, zijn wapen op zijn vrienden en dreigde te schieten in een knie van één van de jongens. Vlak daarna besluit hij een kogel door een lachgasballon heen te knallen. Ernstige bedreigingen wat het hof betreft.

Het kostte die middag Bas van Wijk zijn leven.

De uitspraak

Vandaag is Samir El Y. veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Er is een half jaar van de oorspronkelijke straf afgehaald, door de lange duur van de procedure. De zestien jaar cel blijft het uitgangspunt van het hof, maar er wordt rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van El Y., door zijn ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Hiervoor heeft hij ook tbs gekregen.

De nabestaanden van Bas reageren verontwaardigd op het korten van de straf met zes maanden. "Mijn cliënten zijn best ontstemd over het feit dat de overheid er kennelijk niet in slaagt dit soort zaken in een normaal tempo af te handelen en dat alleen de verdachte daarvoor gecompenseerd wordt", aldus de advocaat van de nabestaanden, Richard Korver. "Dat is eigenlijk heel raar, want slachtoffers zitten daardoor langer in het proces en komen maar niet toe aan de verwerking."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws