Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Belgen eisen 20 jaar cel tegen Brabander Bolle Jos: 'Half miljard aan coke gesmokkeld'

Niet alleen Nederland ziet Jos Leijdekkers graag voor de rechter, ook in België wordt 'Bolle' gezien als een grote drugsbaron. In een megazaak is nu 20 jaar cel tegen de Nederlander geëist.

Bolle Jos

In een gigantische strafzaak rondom de smokkel van megahoeveelheden cocaïne is in Luik 20 jaar cel geëist tegen de 31-jarige Brabander. Dat schrijft het AD vandaag.

De zaak kwam aan het rollen toen de Belgische politie twee ladingen coke onderschepte. Justitie linkte de drugssmokkel aan een bende, die vermoedelijk tussen 2017 en 2021 voor zo'n 500.000.000 (straatwaarde) euro aan cocaïne Europa binnensmokkelde. De drugs - onder meer verstopt in fruit en opgelost in kleding - zouden vanuit Colombia via Antwerpen en Rotterdam het land in zijn gekomen, waarna de bende met eigen drugswasserijen in België de coke weer tot blokken omvormde.

In totaal gaat het om 37 verdachten, waaronder de twee vermeende leiders Dries L. en David C. Tegen de twee Belgen is 15 jaar cel geëist.

Vermeend kopstuk 'Bolle Jos'

De hoogste strafeis is echter voor Jos Leijdekkers. Hij wordt gezien als het kopstuk achter de organisatie. Maar in tegenstelling tot de tientallen andere verdachten ontbreekt van Leijdekkers ieder spoor. 'Bolle Jos' kwam niet opdagen voor de zaak en laat zich in het Belgische proces zelfs niet verdedigen door een advocaat.

Volgens het AD wil zijn Nederlandse advocaat Guy Weski - zoon van Inez Weski - niet reageren op de strafeis tegen zijn cliënt.

Most wanted

Ook in Nederland zou justitie wel een hartig woordje met Jos willen spreken. De Brabander staat zelfs internationaal gesignaleerd, waardoor hij wordt gezien als 'meest gezochte crimineel van dit moment'. De beloning voor de tip die zal leiden tot zijn arrestatie werd in maart zelfs opgehoogd naar 2 ton, het hoogste tipgeld ooit in Nederland. Ter illustratie: voordat Ridouan T. werd opgepakt stond er een ton klaar voor degene met de gouden tip.

Maar wie is Jos Leijdekkers eigenlijk? Lange tijd was er weinig bekend over de jonge Brabander. En nog steeds is zijn persoon enigszins in nevelen gehuld. Vroeger stond hij ook wel bekend als ‘Kleine Jos’, tegenwoordig dus als ‘Bolle’ of soms als ‘Josje Breda’. Jos zou via PGP-telefoons communiceren onder de naam ‘El Presidente’.

'Cocaïnecowboy'

Leijdekkers zou vandaag de dag aan het hoofd staan van een criminele organisatie die zich vooral bezighoudt met cocaïnesmokkel via de havens in Nederland en België.

"Er wordt vooral voor hem gewaarschuwd: geen grappen maken met 'Josje Breda'. Een 'cocaïnecowboy' die in korte tijd door de handel in coke zeer vermogend zou zijn geworden en vanuit het buitenland zijn troepen aan zou sturen", zo viel een tijd terug al te lezen in de Telegraaf.

Naast verdenkingen van witwassen en de grootschalige import en export van coke zijn er vermoedens dat 'Bolle Jos' betrokken was bij de verdwijning van Naima Jillal alias de 'Godmother of coke'. Jillal alias 'tante van de onderwereld' zou een luxeleventje hebben geleid dankzij haar werkzaamheden als een soort 'cokemakelaar'. Tot ze op 20 oktober 2019 ineens verdween. Justitie verdenkt Leijdekkers ervan betrokken te zijn bij de mysterieuze verdwijning van 'tante'.

Justitie weet niet waar 'Bolle' nu is, maar er bestaan vermoedens dat hij zich ophoudt in Turkije. Daarnaast is bekend dat hij de laatste jaren wat tripjes naar Dubai maakte. Mocht hij ooit opgepakt worden, dan is de kans groot dat hij niet aan België maar aan Nederland wordt uitgeleverd.

Misdaad
  • AD
  • Politie.nl