Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocaten maken zich zorgen over de toekomst van de advocatuur

Tijdens een zitting in het Marengo-proces hebben Nico Meijering en Christian Flokstra van het kantoor Ficq & Partners zich uitgelaten over het bijstaan van verdachten in rechtszaken met een kroongetuige. De arrestatie van Inez Weski heeft dit teweeggebracht. Weski is de voormalig advocaat van Ridouan T. in het Marengo-proces.

Marengo

Vandaag vond de eerste zitting in het Marengo-proces plaats, sinds de arrestatie van Weski. Advocaten Flokstra en Meijering staan Mohamed R. bij in dit proces. De twee raadsmannen hebben tijdens deze zitting hun zorgen geuit over de toekomst van de advocatuur.

Inez Weski

Weski werd midden april opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en zit nog steeds vast. Flokstra en Meijering gaven destijds al aan erg geschrokken te zijn van de arrestatie van Weski. Vandaag tijdens de zitting laten zij zich wederom uit over de kwestie, omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de advocatuur. "Er is weer een zwarte bladzijde toegevoegd aan het boek van Marengo", zegt advocaat Christian Flokstra. Hiermee doelt hij op de arrestatie van Weski.

Verder geeft hij aan te vinden dat Inez Weski de meest ingewikkelde rol had binnen dit Marengo-proces. "Onze gewaardeerde collega Inez heeft als advocaat de meest complexe rol vervuld in het Marengo-proces dat wat verharding betreft geen gelijke kent", zegt Flokstra tijdens de zitting. Zij geven aan dat deze verharding ervoor zorgt dat het steeds moeilijker wordt voor advocaten om hun rol te vervullen.

Bezorgdheid uitspreken

Er zijn een aantal gebeurtenissen binnen het Marengo-proces waardoor de mannen zich zorgen maken. Zo spreekt Flokstra zich uit over de zware beveiliging die sommige raadslieden nodig hebben, maar ook over de moord op advocaat Derk Wiersum. "Wij vrezen dat de belangrijke taak en functie van een advocaat uit het oog wordt verloren", zegt Flokstra. "Dat we zodanig worden belemmerd om de verdediging te voeren, dat we het ook naar ons zelf toe niet meer kunnen verantwoorden", gaat hij verder.

De twee advocaten hebben verschillende verdachten bijgestaan in strafzaken waarin een kroongetuige een grote rol had. Hij vindt dat het met een kroongetuige steeds lastiger wordt om het op te nemen tegen het Openbaar Ministerie (OM). Volgens Flokstra zou het OM met "oogkleppen en stoïcijns" handelen door vol te houden met het inzetten van een kroongetuige. "Het OM doet er alles aan om de verklaringen van een kroongetuige overeind te houden", voegt Meijering toe. "Als er niets met de kroongetuigeregeling gebeurt ben je als verdediging kansloos. Dan heb je als advocaat van een verdachte eerder een rol ter legitimering van een proces zonder een inhoudelijke bijdrage te kunnen leveren", gaat hij verder. De heren van kantoor Ficq & Partners geven hierbij aan er dus ook mee te kappen.

Het Marengo-proces bevindt zich in de afrondende fase. Woensdag wordt bekend gemaakt hoe het verder gaat met verdachte Ridouan T. aangezien zijn advocaat vast zit en zij de verdediging van hem heeft neergelegd.

Nieuws
  • NOS, NRC, AD
  • NL Beeld / _BrunoPress