Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Werk als zzp'er (in de zorg) 'ideale dekmantel' voor criminelen'

De resultaten van een onderzoek naar zelfstandigen in het oosten van het land zijn op z'n minst opvallend te noemen. 'Criminelen die in dure auto's rijden en een ellenlang strafblad hebben, duiken regelmatig op als zzp'er in de zorg', schrijft RTL Nieuws op basis van de bevindingen.

zzp'er

Criminelen zouden niet zelden hun werk als zzp'er - en dan met name in de zorg - gebruiken als dekmantel om criminele activiteiten te verhullen. Het zou gaan om hulpverleningsactiviteiten in bijvoorbeeld de jeugd- of gehandicaptenzorg. De burgemeester van Ede René Verhulst maakte zich dermate zorgen dat hij de boel heeft laten onderzoeken door het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. De uitkomsten van het onderzoek zijn alarmerend te noemen.

De onderzoekers concluderen dat het werken als zelfstandige inderdaad 'de ideale dekmantel' is. Vooral zzp-werk in de zorg lijkt een uitstekend alibi voor het 's nachts op pad zijn, het vele reizen naar verschillende locaties binnen Nederland en het hebben van cash geld.

'Crimineel netwerk'

Bij de 87 onderzochte zelfstandigen werden er 192 veroordelingen bij 28 zzp'ers geconstateerd. En dan gaat het niet alleen om een keer te hard rijden, maar in sommige gevallen over witwassen, zware mishandeling, drugshandel en een enkel keer zelfs over een zedendelict. Ondanks dat burgemeester René Verhulst vermoedens had - het onderzoek is op zijn initiatief uitgevoerd - zegt hij toch geschrokken te zijn van de resultaten.

"Dit gebeurt niet alleen in Oost-Nederland", aldus Verhulst tegen RTL Nieuws, "maar op grote schaal in heel Nederland." Hij stelt bovendien dat er een crimineel netwerk bestaat met 'valse ID's of diploma's'.

De onderzoekers gaan daar niet volledig in mee, maar stellen wel dat het mogelijk een landelijk probleem betreft. Toch kunnen er volgens hen "geen uitspraken gedaan worden over de totale omvang van zzp’ers in de zorg die een criminele achtergrond hebben en crimineel actief zijn in Nederland".

Om misstanden en illegale praktijken tegen te gaan, pleit Verhulst voor strengere controles om vervalste documenten op te sporen, plus betere uitwisseling van info over veroordeelde criminelen.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock, mpix-foto