Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jahangir A. veroordeeld tot 10 jaar cel voor coldcase-moord op Els Slurink

Jahangir A. moet 10 jaar de cel in voor de moord op Els Slurink in maart 1997. Dat heeft het hof in Arnhem zojuist besloten.

Els

Het hof acht bewezen dat Jahangir A. psychologe Els Slurink (33) van het leven beroofde. Eerder werd A. door de rechtbank in Groningen al veroordeeld tot 10 jaar cel, waarop hij in hoger beroep ging. Tevergeefs, zo blijkt nu. Het hof legt hem dezelfde straf op als de rechtbank eerder al deed.

Cold case

In 1997 werd Els Slurink met een enkele messteek in haar hart vermoord. Door het werk dat ze deed, ging de politie uit van een aantal verschillende scenario's. Els had mogelijk vijanden. Ze zette zich namelijk in voor kinderen die seksueel waren misbruikt. Mogelijk had een vader moeite met wat Els deed en wilde hij wraak. Daarnaast was ze ook een fraudezaak op het spoor. Misschien wilde iemand voorkomen dat dit uit zou komen.

Ook heeft de politie gedacht aan problemen binnen de privésfeer, een boze ex misschien? Of was er dan toch een insluiper of inbreker geweest die Els om het leven had gebracht? Hier was alleen geen enkel spoor van te vinden.

Er was sowieso weinig bewijs en het bewijs dat er was, leidde niet direct tot een grote doorbraak. De zaak bleef daarom jarenlang onopgelost en werd helaas een zogenaamde cold case.

Arrestatie Jahangir A

Toch bleef de dood van de Groningse Els onder de aandacht. In 2021 werd er zelfs een nieuwe postercampagne gestart in de hoop alsnog nieuwe aanknopingspunten te verzamelen. Maar wat niemand wist, is dat de politie op dat moment al iemand op de radar had: Jahangir A. Al in 2020 was er een DNA-match met materiaal dat onder de nagels van Slurink gevonden was. Maar liefst 24 jaar na haar dood werd er in 2021 daarom alsnog een verdachte aangehouden.

Op 5 februari 2021 werd Jahangir A. gepakt door een arrestatieteam in Nuenen, Brabant. Hij was geen onbekende van de politie Groningen, waar A. eerder woonde. Hij stak eerder al iemand in de nek en rug, overviel gewapend een snackbar en dwong iemand (weer met een vuurwapen) om een scooter af te geven.

En ook in de privésfeer was Jahangir in die tijd bepaald geen ideale schoonzoon. Verschillende exen verklaren dat hij driftig was en heetgebakerd. Hij werd zelfs veroordeeld voor mishandeling van zijn toenmalige echtgenote.

Veroordeling

Voor de moord op Els Slurink moet A. nu 10 jaar de cel in. Vooral het DNA-bewijs, ondersteund door een verklaring van een buurvrouw, is daarbij doorslaggevend geweest. Jahangir A. kan nog in cassatie. In dat geval wordt de zaak niet opnieuw inhoudelijk behandeld, maar kijkt de Hoge Raad enkel of er procedurele fouten zijn gemaakt. Het is niet bekend of A. het vonnis gaat aanvechten.

Misdaad
  • NU.nl