Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Koning reageert op discussie rondom geaardheid prinses Amalia

Al vaker is de vraag gesteld: wat als Amalia straks geen kerel, maar een vrouw aan de haak slaat? De koning vindt wel iets van die discussie.

Amalia

Onze Koning - 'Willy' voor vrienden - heeft tegenwoordig een podcast. Daarin praat hij wekelijks met radio-dj Edwin Evers. Waarom? Om het imago van het koningshuis wat op te poetsen natuurlijk. Het vertrouwen in WimLex en consorten brokkelt namelijk gestaag af. Ter illustratie: in 2020 kreeg Willy nog een 7.7 van het Nederlandse volk, in 2021 daalde dat 'rapportcijfer' naar een 7.1, om in 2022 af te zakken naar een 6.7.

Daarom dus een podcast, onder de naam 'Door de ogen van de Koning'. Dat blijft allemaal redelijk tam, aangezien de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ongetwijfeld een flinke vinger in de pap heeft. Een koning moet zich immers redelijk neutraal opstellen. Echt hele spannende uitspraken zal Willem-Alexander dus niet doen in gesprek met Evers, al heeft hij al wel onthuld dat hij een echte ajacied is. "Ik moet op alle vlakken in het leven neutraal zijn, behalve bij voetbal", aldus de koning.

Geaardheid Amalia

In de meest recente aflevering reageert Willem-Alexander daarnaast op de discussie rond Amalia, zijn oudste dochter en troonopvolgster. Want wat als zij straks trouwt met een dame? Mag ze dan op de troon zitten? Daarover werd in 2021 zelfs in de Tweede Kamer gepraat. Zo'n twintig jaar eerder stelde toenmalig premier Wim Kok namelijk nog vast dat een homoseksueel paar op de troon niet was toegestaan. Rutte maakte echter duidelijk dat Amalia mag trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, zonder daarbij haar recht op het koningsschap te verliezen.

Maar wat vond Willem-Alexander eigenlijk van die discussie? In Door de ogen van de Koning liet hij merken dat het hem he-le-maal niet zinde.

'Hou toch op'

"Op een gegeven moment, en dat is ook wel weer heel erg Nederlands, altijd wordt er wel weer een onderwerp gevonden om het volgende niveau te bediscussiëren", zegt hij ietwat geërgerd. "En dan zeg ik ja, hou toch op jongens. Het gaat toch over een achttingejarige? Waar hebben we het over?"

Toch realiseert hij zich ook dat de kwestie mensen bezighoudt. Willem-Alexander: "Aan de andere kant gaat het wel over iemand die in de troonopvolging zit."

Wordt Nederland ooit het eerste land met twee koninginnen? Die kans lijkt gering. Want dat Amalia ooit een vrouw mee naar huis sleept, is niet uitgesloten, maar tot nu toe gaan de geruchten wat betreft haar liefdesleven enkel over vriendjes.

Entertainment
  • Door de ogen van de Koning, RTL Boulevard
  • NL Beeld / BrunoPress