Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachte 'supercommando' vertelt over 'plan om Ridouan T. uit te schakelen'

De elitemilitair wordt verdacht van wapen- en drugshandel en door het OM zelfs gelinkt aan het netwerk van Ridouan T. De (voormalig) advocaat van de commando komt nu echter met een heel ander verhaal.

Commando

Begin 2022 ging er een schok door Nederland toen bekend werd gemaakt dat er een 'elitemilitair' was opgepakt op verdenking van wapen- en drugshandel. Ook zou de 42-jarige verdachte mogelijk zijn militaire kennis hebben gedeeld met leden van de mocro maffia, aldus de Telegraaf destijds.

Sil A.

Sil A., zoals de elitemilitair heet, heeft 20 jaar ervaring bij het Korps Commando Troepen (KCT), waar hij sergeant-majoor was. De man zou steevast een van de beste leden van de eenheid zijn geweest. Hij diende onder andere in Afghanistan, Libanon en Ivoorkust.

Vanwege zijn uitzonderlijke reputatie kreeg hij veel vrijheid om zijn werk te verrichten. Hij verbleef namens het KCT vaak in Suriname, waar hij betrokken zou zijn geweest bij het opzetten van een internationale faciliteit voor training van speciale eenheden.

Het OM stelde in mei 2022 al dat A. in Suriname vermoedelijk ook criminelen training gaf in het gebruik van vuurwapens. Ook wordt hij gelinkt aan de Surinaams-Nederlandse vermeende crimineel Gregory F., die op zijn beurt weer wordt gelinkt aan Ridouan T.

'Ridouan T. neutraliseren'

Maar tijdens de behandeling van Sil A's strafzaak is er een heel ander verhaal naar buiten gekomen. "Mijn cliënt heeft er last van dat hij voortdurend wordt gekoppeld aan T. Hij kent hem niet persoonlijk en vindt ook niets van deze man", aldus advocaat Michael Ruperti volgens de Telegraaf.

De commando zou in plaats daarvan in 2019 juist zelf benaderd zijn door collega's van het Special Operations Command, over een plan rondom Ridouan T. Dit om mee te denken over hoe de Nederlandse Staat de gezochte T. in het geheim vanuit Dubai naar Nederland kon halen. Ook zou er een alternatief plan - T. ter plekke laten 'neutraliseren' - zijn besproken. Dat stelt Sil A's advocaat Ruperti.

'Targeted killing', zoals het in het diepste geheim iemand over de grens uitschakelen heet, wordt gedaan door landen als Israël en de VS. In Nederland is het allesbehalve een gebruikelijke manier van werken.

De inmiddels opgepakte Ridouan T. was in 2019 spoorloos. De opsporingsdiensten hadden destijds wel vermoedens dat hij zich in Dubai ophield. Dat bleek later ook zo te zijn.

Advocaat legt bijltje erbij neer

Vandaag heeft Sil A's advocaat Michael Ruperti tevens laten weten dat hij stopt met de verdediging van zijn cliënt. Hij zegt dat hij Sil A. niet meer kan helpen omdat de rechter alle verzoeken tot het verhoren van mensen die werkzaam zijn voor de inlichtingendiensten heeft afgewezen.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • Unsplash