Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

'Het spijt voetballer Vloet vooral dat hij gepakt is'

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Vloet.

Henk Strootman

Voetballer Rai Vloet is 27 jaar. Een leeftijd waarop je mag aannemen dat iemand ze inmiddels wel op een rijtje heeft. Maar het is ook een gevaarlijke leeftijd. Mannen van rond de 30 kunnen last hebben van zelfoverschatting. Net iets te veel drinken, net iets te hard rijden, net iets te veel bravoure in de kroeg, net iets te nadrukkelijk achter vrouwen aan. In die fase, waarin het leven maximaal wordt geleefd, is het empathisch vermogen niet altijd doorontwikkeld. Voetballer Rai Vloet heeft hier onlangs een staaltje van laten zien.

Hij had zijn mooiste pak aangetrokken. Of dat op aanraden was van zijn advocaat of op eigen initiatief valt moeilijk te zeggen. Maar de gedachte zal zijn geweest dat het voordelig kan uitpakken, als je een beetje fatsoenlijk gekleed voor de rechter verschijnt. Want daar moest Vloet zich vorige week melden. De aanklacht loog er niet om. De voetballer wordt ervan verdacht in november 2021 een ongeluk te hebben veroorzaakt waarbij een jongetje van 4 dodelijk gewond was geraakt. Eigenlijk is het woord ongeluk hier helemaal niet op z’n plaats. Want wat is de definitie van dat woord? ‘Een plotseling optredende, ongewilde en onvoorziene gebeurtenis,’ aldus het CBS, ‘waarbij de inwerking van een externe oorzaak leidt tot fysiek letsel en waarbij geen sprake is van opzettelijk geweld.’ Wie kijkt naar de omstandigheden waaronder de kleine Gio Roos om het leven kwam, kan moeilijk spreken van een ongeluk.

Tijdens de rechtszaak in Haarlem wees de officier van justitie er nog maar eens fijntjes op dat Vloet die nacht met ‘een absurde snelheid’ heeft gereden. Het gebeurde op de A4 bij Hoofddorp.

“Voorafgaand aan het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam dat na een uur vroegtijdig werd beëindigd,” aldus Vloet tegen de rechter.

“We zouden slapen in een hotel in Amsterdam, maar maakten een nieuw plan en zouden naar Rotterdam gaan. Zonder nadenken stapten we de auto in en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig met de cruisecontrol goed in te stellen op 130.”

De verklaring leidde tot verbaasde blikken. Want uit politieonderzoek is gebleken dat de voetballer op het moment van de aanrijding 203 kilometer per uur moet hebben gereden. De klap was zo hard geweest dat de auto van het getroffen gezin 200 meter verderop tot stilstand was gekomen.

En zo kwamen er meer pijnlijke en ontluisterende details aan het licht. Bijvoorbeeld dat de vriend van Vloet in eerste instantie de schuld op zich had genomen. En dat de voetballer pas de waarheid had verteld toen hem duidelijk was geworden hoe tragisch de gevolgen waren geweest van de aanrijding. Ook kwam ter sprake dat de ouders van Gio lang niets hadden gehoord van Vloet, die op zijn beurt last leek te hebben van selectief geheugenverlies. Zo heeft hij steeds verklaard zich vooral de klap te kunnen herinneren en verder eigenlijk niets. “Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven,” aldus de voetballer. Opmerkelijk genoeg weet hij dan weer wel dat hij net voor de aanrijding met de cruisecontrol had zitten rommelen.

Wat een martelgang moet het zijn voor de ouders van Gio: je kind verliezen en dan geconfronteerd worden met een gevoelloze en egocentrische dader

Wat een martelgang moet het zijn voor de ouders van Gio. Je kind verliezen en dan geconfronteerd worden met een gevoelloze en egocentrische dader. Geen greintje empathie was er te bespeuren, hooguit een gespeelde. Je zou zeggen dat iemand die verantwoordelijk is voor de dood van een 4-jarig kind als een wrak de rechtszaak binnenstrompelt.

Een normaal mens zou kapotgaan van schaamte en zelfverwijt. Maar daar was bij Rai Vloet geen sprake van. Die had voor deze beladen dag zijn beste kostuum aangetrokken. Maar een streepjespak zou hem beter staan.

Misdaad
  • ANP, ProShots