Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sperma van BN'ers te koop

Uit Panorama nr. 14, 1996: ‘Bekende Nederlanders verkopen hun sperma aan deze Duitse kliniek’

BN'ers

1 april, altijd een dag om op je hoede te zijn (zoals aanstaande zaterdag). Zeker voor ons, want we wilden nog weleens een geintje uithalen met onze lezers. Soms heel onschuldig door een voucher voor een gratis frietje in Panorama te stoppen – uiteraard alleen te verzilveren op 1 april en alleen bij friettenten die niet bestonden – maar soms ook iets minder onschuldig, zoals op die 1 april in 1996 waarin we een verhaal verzonnen over een Duitse kliniek waar BN’ers zoals Mart Smeets, Ruud Gullit en Marco Borsato hun sperma konden achterlaten in ruil voor een grote zak met geld. ‘Kwaliteitssperma’ van de niet-bestaande ‘Morgenstern-kliniek’ uit het overigens wél bestaande dorpje Grossdorf in Beieren, klinkt geloofwaardig toch?

We verzonnen hoe een gezin uit Amsterdam, tweehoog achter, zeventien jaar eerder al aanklopte bij de kliniek.

De ‘menukaart’ van de Morgenstern kliniek: sperma van Ruud Gullit? 20.000 Duitse Mark!

‘Reinier’, een kalende veertiger die geen kinderen kon krijgen, wilde wel het zaad van een topvoetballer. “Toen we hoorden dat ze bij de Morgenstern het sperma van Pelé hadden, gingen we helemaal door het lint,” zei hij. Maar dat was niet goedkoop: 22.500 Duitse Mark, om precies te zijn: “Daar ging ons spaargeld.” Het draaide volgens ‘Reinier’ uit op een fiasco: zijn ‘zoon’ Mario was uiteindelijk een gezette halfbloed met sluik haar die in de verste verte niet op Pelé leek, laat staan dat hij hetzelfde talent had als de beste Braziliaanse voetballer aller tijden. ‘Reinier’: “Volgens mij zijn we het schip ingegaan met die Duitse rot-kliniek.”

We verzonnen zelfs hoe een medewerker van het niet-bestaande Genetisch Onderzoekslaboratorium in Groningen het bestaan van ‘voetbalsperma’ bevestigde. ‘Bioloog’ dr. Johan Versluize:

“Super-spermabanken hebben een gat in de markt gevonden, want allerlei talenten zijn inderdaad erfelijk.”

Ja, dank je de koekoek! Maar goed, we deden er voor de vorm zelfs een ‘menukaart’ bij van BN-sperma, inclusief prijskaartje. Ruud Gullit: 20.000 Duitse Mark. André Rieu: ‘slechts’ 8500 Duitse Mark. Zelfs ‘Youri Mulder’ hadden we er al op staan: 5500 Duitse Mark! We lieten zelfs een BN’er, ‘een vitale, aantrekkelijke vijftiger’, uit de school klappen over zijn spermadonatie: “Ze boden mij 5000 DM per donatie, dat kon ik niet laten schieten. Ik kan je verzekeren dat er meer mannen in omroepland gebruikmaken van deze regeling. Ik denk dat dit het best bewaarde geheim van de Gooise Matras is!”

Wat wij hoopten gebeurde uiteindelijk ook: diverse media uit binnen- en buitenland doken op onze ‘onthulling’. De Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine wilde tekst en uitleg, Bild Zeitung vroeg zelfs om het adres van de kliniek en ook het Algemeen Dagblad schreef met enig leedvermaak over ‘de mislukte poging van een Nederlands gezin om een nazaad – padoem pats – van Pelé op de wereld te zetten’. Alleen Dieuwertje Blok van KRO’s Ontbijt-TV vond het té toevallig dat ons ‘nieuws’ precies in de week van 1 april uitkwam (hulde Dieuwertje!). Waarmee we maar willen zeggen: wees gewaarschuwd als aanstaande zaterdag alles, maar dan ook álles ‘gratis’ is op de Amsterdamse Wallen. Zeer waarschijnlijk word je genaaid waar je bij staat.