Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nike trapt op de rem voor Max Verstappen

Met z'n moeiteloze succes op de baan, heeft Max Verstappen buiten het circuit tijd over. En die vul je dan, zoals elke populaire sporter, met een eigen bedrijfje – er moet immers toch een slaatje geslagen worden uit die immense populariteit. Max' kersverse carrière als mode-icoon komt door een rechtszaak van Nike nu echter op losse poten te staan.

Nike steekt stokje voor nieuw kledingmerk Max Verstappen

Max Verstappen heeft in de Formule 1 tegenwoordig weinig te vrezen. Afgezien van betrouwbaarheidsproblemen lijkt bijna niets hem dit seizoen van de overwinning af te kunnen houden.

Nu het zo lekker gaat op het circuit, heeft ons Max alle tijd om aan nevenactiviteiten te werken. In een poging nog meer uit zijn populariteit te slaan, werkte de Nederlander aan een eigen kledinglijn onder de creatieve naam MAX 1.

Verstappen, Galsy, Tsunoda en Perez modelleren AlphaTauri-kleding, Oostenrijk 2021.

Nederlaag door Nike

Het project leverde echter een bittere strijd op met Amerikaans kledingconcern Nike. Volgens de juridische afdeling van het bedrijf leek de naam van Verstappen's geplande merk namelijk teveel op die van de Air Max schoenenlijn. Daarbij waren er ook visueel teveel gelijkenissen tussen de twee producten.

Nike spande een zaak aan via merkrechtenwaakhond Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. De autoriteit gaf Nike uiteindelijk gelijk, zo meldt De Limburger. De merknaam en de producten van MAX 1 leken volgens het bureau inderdaad teveel op die van Nike en konden daardoor redelijkerwijs voor verwarring zorgen bij de consument, zo blijkt uit het besluit:

“De goederen in kwestie zijn gedeeltelijk identiek en gedeeltelijk soortgelijk. Visueel en auditief is er een bepaalde mate van soortgelijkheid tussen de merken. Gebaseerd op deze en andere factoren en gezien de onderlinge afhankelijkheid overweegt het bureau dat er een kans op verwarring is in de zin dat het grote publiek kan geloven dat de goederen die onder de merkrechten vallen en die van het aangeklaagde merk onder dezelfde onderneming vallen, of van economisch aan elkaar verbonden bedrijven komen."

"Aangezien het een algemeen gebruik is in de kledingsector om hetzelfde merk in verschillende configuraties te gebruiken kan het publiek ook denken dat het aangeklaagde merk een submerk is van de tegenstander (Nike)."

Voor Max betekent het besluit dat hij en zijn team terug moeten naar de tekentafel. Het gebruik van zijn eigen voornaam is in ieder geval geen mogelijkheid meer. Wellicht is een Valentino Rossi-achtige opzet met zijn initialen en één van zijn twee racenummers een beter idee. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Misschien ook voor jou:
Zo ziet de bloedmooie Vlaamse ex van Max Verstappen eruit (in bikini)
Sport
  • Red Bull Content Pool