Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Verstappen

Max' dreamteam: de Verstappen-familie op en rond de racebaan

Max Verstappen gaat dit seizoen voor zijn derde wereldtitel op rij. Natuurlijk kan hij dat niet alleen. Red Bull Racing is, zoals de regerend kampioen het zelf uitdrukt, Verstappens ‘tweede familie’. Langs de baan, in het hoofdkantoor en in de fabriek werken ruim duizend mensen keihard aan zijn succes. We stellen de belangrijkste ‘familieleden’ aan je voor.

Helmut Marko

Adviseur en talentenscout, Oostenrijk

Alhoewel ‘doktor’ Helmut Marko (79) zijn titel dankt aan een achtergrond in de rechten, heeft hij ruimschoots zijn sporen verdiend in de racerij. De Oostenrijker gaat naar school met Jochen Rindt, die in 1970, als enige coureur ooit, postuum wereldkampioen wordt.

Het jaar daarop laat Marko zijn eigen talenten zien door de 24 uur van Le Mans te winnen. In de 4.9l Martini- Porsche legt hij, met zijn Nederlandse teamgenoot Gijs van Lennep, ruim 5300 kilometer af. Dit afstandsrecord wordt pas in 2010 verbroken.

Twee maanden na zijn glorieuze Le Mans-overwinning debuteert Marko in de Formule 1. De Oostenrijker rijdt zijn eerste race voor eigen publiek op wat nu de Red Bull Ring heet. In zijn BRMMcLaren deelt hij het veld met grote namen als Fittipaldi, Hill, Lauda, Surtees en Stewart.

Met Helmut Marko.

Maar Marko’s racecarrière is geen lang leven beschoren. Tijdens de GP van Frankrijk in 1972 vliegt een steen door het vizier van zijn helm. De Oostenrijker kan het navertellen, maar gaat sindsdien met één oog door het leven. Na tien races zit zijn actieve raceloopbaan erop, maar is zijn werk in de Formule 1 net begonnen. Marko wordt manager van landgenoot Gerhard Berger en richt Red Bull Junior Racing op dat deelneemt aan de Formule 3000. Wanneer Red Bull-voorman Dietrich Mateschitz in 2005 zijn eigen Formule 1-team op de grid zet, klopt hij gelijk aan bij zijn goede vriend Marko. De belangrijkste rol van de adviseur: het aantrekken en ontwikkelen van jong talent. Dat gaat hem goed af. Onder de bezielende leiding van Marko breken onder anderen Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Sebastian Vettel door in de koningsklasse van de autosport.

Marko’s grootste ontdekking komt in het laatste weekend van juni 2014. Op de druilerige Norisring, een klein stratencircuit in Beieren, ziet hij de 16-jarige Max Verstappen alle drie de races winnen.

De ‘rookie’ van Van Amersfoort-racing heeft een week eerder de hattrick op Spa-Francorchamps gepakt. Marko heeft genoeg gezien. Nadat de zwartwitgeblokte vlag valt, stapt Red Bulls pater familias meteen op vader Jos Verstappen en manager Raymond Vermeulen af. Deze keer is Marko zijn landgenoot Niki Lauda te snel af. Want die probeert tevergeefs Verstappen naar Mercedes te halen. De rest is, zoals het heet, geschiedenis.

PIERRE WACHÉ OMSCHRIJFT ZICHZELF ALS EEN DIRIGENT VAN EEN TECHNISCH ORKEST. EEN GOEDE VERSTANDHOUDING MET MONTEURS, ONTWERPERS EN COUREURS IS VAN WEZENLIJK BELANG

Christian Horner

Teambaas, Groot-Brittannië

Binnen Verstappens Red Bull-familie is teambaas Christian Horner de trotse vader. Hij komt superlatieven tekort wanneer hij over ‘zijn’ pupil praat.

Horner komt uit een familie die goed geboerd heeft met de handel in autoonderdelen. Dat stelt hem in staat om in Britse formule-series te racen.

Technisch directeur Pierre Waché (links) en teambaas Christian Horner.

In 1997 richt hij, als coureur, het Arden International team op. Hij neemt deel in de Formule 3000 met als grote concurrent het RMS-team van Helmut Marko die onder andere de latere Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya onder contract heeft. Het is de Colombiaan die Horner laat inzien dat hij tekortschiet als coureur, zo zegt hij in interviews. Tijdens een test op het Portugese Estoril in 1998 kijkt Horner vol bewondering toe hoe Montoya zich vol overgave door de bochten manoeuvreert. Hij denkt bij zichzelf: dat kun jij dus niet. Misschien is het tijd om over iets anders na te denken.

Horner stort zich vol overgave op het runnen van zijn raceteam. Dat betekent sponsors vinden, hotels boeken, btwdeclaraties invullen en soms de vrachtwagen schoonmaken. Deze inzet wordt in 2004 beloond wanneer Arden zowel de rijders- als de constructeurstitel wint met Vitantonio Liuzzi en zijn Nederlandse teamgenoot Robert Doornbos. Voor Horner betekent dit succes de opstap naar het nieuwe Red Bull F1-team. Hij wordt de jongste teambaas in de Formule 1, en tevens een van de meest succesvolle. Binnen tien jaar sleept hij vier constructeurstitels, vier rijderstitels en één huwelijk met een Spice Girl in de wacht. Het succes (op de baan) kan natuurlijk alleen met het juiste team. Een van de eerste mensen die hij binnenhaalt is ontwerper Adrian Newey. Het blijkt een gouden zet...

Adrian Newey

Chief Technical Officer, Groot-Brittannië

Van Nigel Mansells Williams tot Mika Häkkinens McLaren, Adrian Newey heeft een hand gehad in winnende bolides.

De aerodynamicus groeit op met een passie voor motorsport. Misschien is dat waarom hij zo goed kan opschieten met klasgenoot Jeremy Clarkson, de voormalige Top Gear-presentator.

Aerodynamicus Adrian Newey.

Nadat Newey cum laude afstudeert in de lucht- en ruimtevaart, mag hij gelijk aan de slag bij het F1-team van Emerson Fittipaldi. Daar gaat hij in de leer bij de geroemde engineer Harvey Postlewaite. Hierna volgt een uitstapje in de VS waar Newey als engineer en ontwerper voor Indycar-grootheden als Al Unser, Bobby Rahal en Mario Andretti werkt.

Zijn grootste successen boekt hij echter in de Formule 1 bij Williams. Dat gaat gepaard met zijn diepste dal: hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Ayrton Senna in ‘zijn’ FW16.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In de jaren 90 zijn er zes constructeurstitels voor Newey: vijf voor Williams, een voor McLaren. Hij staat niet voor niets bovenaan het verlanglijstje van Horner. Bij Red Bull draagt Newey bij aan de wereldtitels van Vettel en Verstappen. Bovendien komt Neweys kennis uit de ‘goeie ouwe tijd’ in 2022 van pas om de veelbesproken problemen met ‘porpoising’ (stuiteren) te omzeilen. Maar alhoewel Newey alle lof verdient die hem toekomt, staat hij er lang niet alleen voor...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • RED BULL CONTENT POOL