Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is waar je op wilt letten bij het kopen van een zithoek

Ooit is het moment daar: die comfortabele bank die je achtereind jarenlang trouw dienst heeft gedaan, is toch écht z'n beste tijd voorbij. Tijd om iets nieuws uit te kiezen dus. Maar voor je je waagt aan een uitgebreide zoektocht naar dé perfecte zithoek: dit is waar je op wilt letten.

zithoek

Of het nu gaat om je woonkamer, thuisbioscoop, kantoor of man cave...een goed zitje mag niet ontbreken. Maar dat is niet altijd een makkelijke keuze. Wij delen vijf punten om op te letten – want laten we wel wezen: het leven is al duur genoeg. Voor je een grote aankoop doet als nieuw meubilair, wil je dan ook zeker weten dat je (letterlijk) goed zit. Van kleine koffietafels tot luxe hoekbanken: hier wil je op letten.

1. Voor wie?

Allereerst wil je jezelf afvragen wie er van je nieuwe zitplek gebruik gaan maken. Het maakt immers nogal wat verschil of je schoonmoeder er gebruik van moet maken, of dat je wekelijks met je team een derde helft houdt in je woonkamer.

Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen of huisdieren? Dan kan een bank die makkelijk schoon te maken is een slimme keuze zijn. Nepleer is dan bijvoorbeeld handig, of kies een bank met een verwijderbare cover voor een snelle ronde in de wasmachine.

2. Waar komt-ie?

Goed, nu heb je een idee van waar je ruwweg naar op zoek bent, maar om je zoektocht nog een stukje gerichter te maken is het ook belangrijk om precies te weten hoeveel ruimte je hebt. Met een goede hoekbank kun je bijvoorbeeld de ruimte optimaal benutten, maar je moet er wel maar net plek voor hebben.

Ga bij jezelf eens na: hoe gebruik je de ruimte die je hebt? Waar loop je langs? Waar heb je bijvoorbeeld stopcontacten en kabels lopen? Wíl je daar wel meubels voor hebben staan? Tijd om eens met een duimstok aan de slag te gaan. Zodra je weet hoeveel oppervlak je beschikbaar hebt voor je nieuwe relax-plek, kun je veel preciezer de mogelijkheden bekijken.

3. Matchen

Zorgen dat een kamer als een samenhangend geheel vormt? Bedenk dan wat voor uitstraling de rest van je meubels hebben. Een ontzettend futuristische koffietafel in een landelijk interieur is immers een flinke mismatch. Omgekeerd kan een klassieke luie stoel in een modern interieur ook een te groot contrast vormen.

4. Het oog wil ook wat

Laten we eerlijk wezen: sommige ontzettend comfortabele meubels zijn niet bepaald stijlvol. Natuurlijk is het ook weer niet de bedoeling dat je interieur er prachtig uitziet maar praktisch onbruikbaar is, dus een fijne balans tussen beiden is hier het doel.

Een bank op pootjes kan bijvoorbeeld net wat meer openheid in de ruimte creëren, waardoor deze minder 'vol' aanvoelt. Gebruik je veel hoekige vormen in je interieur? Ga dan voor bijvoorbeeld een rond vloerkleed of ronde eettafel. Dit zorgt dat de boel net wat zachter oogt.

5. Extraatje

Goed: weet nu waar je je nieuwe meubels komen te staan. Je weet hoeveel ruimte je hebt, wie er gebruik van gaan maken, en wat voor stijl je zoekt. Hiermee kom je al een heel eind. Maar om echt lang plezier te hebben van je nieuwe interieur, zijn het de kleine dingen die een verschil maken.

Denk bijvoorbeeld aan zaken als een modulaire hoekbank, die je naar eigen inzicht kunt ombouwen als je zin hebt in iets anders. Of wat dacht je van een bank die je eenvoudig kunt uitvouwen naar een extra bed, voor onverwachte logés? Bij die comfy loungestoel is wellicht een praktische hocker te vinden die extra bergruimte biedt, en met een compacte eettafel die je kunt uitklappen bij extra gezelschap ben je op alles voorbereid.

Kortom: keuze te over – maar met deze tips ga je een stuk beter voorbereid je zoektocht in.

Lifestyle
  • Unsplash, Coen Staal