Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pizza penoze: kok ontmaskerd als voortvluchtige maffia-moordenaar

In Frankrijk is een de beruchte moordenaar Edgardo G. gearresteerd. Edgardo G. werd als lid van de 'Ndrangheta-groep uit Zuid-Italië veroordeeld voor de moord op twee broers en een poging tot moord op een ander in 1991. Hij bleek al zich al zestien jaar in ‘plain sight’ te verstoppen als pizzabakker in de stad Saint-Étienne.

Pizza penoze

Collega’s en vaste klanten kenden hem als Paolo Dimitri. Een goedlachse Italiaan die niets liever deed dan het bereiden van gerechten uit zijn thuisland. Een vriendelijke man die niet veel losliet over zijn verleden. Toch zag niemand in zijn omgeving dat zijn identiteit een masker was, alles om uit handen te blijven van de Italiaanse maffiajagers. Zonder dat de collega-pizzabakkers het wisten, was ‘Paolo’ veroordeeld tot levenslang en werd hij in heel Europa gezocht.

Moorden

Begin jaren ‘90 woedde er in Zuid-Italië een maffia-oorlog tussen de 'Ndrangheta-groep en de Siciliaanse Cosa Nostra. Onder de vele slachtoffers waren Stefano and Giuseppe Bartolomeo. De twee zijn volgens getuigen doodgeslagen, maar hun lichamen zijn nooit gevonden. Hoogstwaarschijnlijk zijn de lichamen opgelost in chemicaliën. De veroordeelde dader: Edgardo G.

De belangrijkste anti-maffia-rechercheur in Italië is Nicola Gratteri, die de strijd met de 'Ndrangheta-groep nooit heeft opgegeven. Vanaf 2019 kwamen de Italiaanse speurneuzen samen met interpol Edgardo G. op het spoor. De penoze dacht intussen zelf dat hij de opsporingsdiensten te slim af was.

Interview

In 2021 was G. zo overtuigd van zijn nieuwe identiteit dat hij besloot mee te werken aan een artikel in de plaatselijke krant. Hij liet zich interviewen over zijn werk in de pizzeria en de bereiding van zijn favoriete gerechten. Ravioli, risotto, tagliatelle. Eerlijk is eerlijk, voor een moordenaar had hij smaak. Toch werd het artikel, waarvoor hij zich ook liet fotograferen, zijn ondergang.

De Franse politie had ondertussen de opdracht gekregen om G. in de gaten te houden. Zodoende wisten de Italiaanse autoriteiten en Interpol wanneer ze G. het beste konden inrekenen. Deze week was het zover. Edgardo’s laatste pizza is gebakken.

Misdaad
  • Carabinieri Cosenza