Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De situatie in Antwerpen loopt gierend uit de klauwen

De dood van een 11-jarig onschuldig kind bij een schietpartij, een recordhoeveelheid onderschepte cocaïne, de roep om de inzet van het leger voor het bewaken van de haven: de situatie in Antwerpen loopt gierend uit de klauwen.

Antwerpen

De afgelopen week kende een nieuw dieptepunt in de geweldsgolf waardoor Antwerpen al maandenlang wordt geteisterd. Eerst was daar het vreselijke bericht over de 11-jarige Firdaous, het onschuldige nichtje van Othman El B., volgens Belgische justitie een van de grootste cocaïnesmokkelaars van het land.

Zij werd rechtstreeks getroffen door een kogel toen een woning in Antwerpen met een kalasjnikov onder vuur werd genomen. Een aanslag in het criminele milieu dus. De zoveelste sinds afgelopen zomer, het begin van de reeks beschietingen en aanslagen op woningen, maar nu één met een dodelijke afloop.

Daarnaast was er ook ander verontrustend nieuws. Antwerpen presenteerde een recordvangst aan in de haven onderschepte cocaïne: 110.000 kilo in 2022. Twee keer zoveel als in Rotterdam. En dat terwijl er in Antwerpen met minder geavanceerde scanapparatuur wordt gewerkt.

Wat dat betreft luidt de eenvoudig te trekken conclusie dat de cocaïnehandel via de havens van Rotterdam is verschoven naar die van Antwerpen. Iets dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever slapeloze nachten bezorgt. Hij ziet, net als de rest van de wereld, een rechtstreeks verband tussen de handel in cocaïne en de dood van Firdaous. “Stuur desnoods het leger om de Antwerpse haven te bewaken,” smeekte hij de Belgische regering al.

In Nederland zijn Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. Geliquideerd, het lijkt een kwestie van tijd voordat de situatie in België ook die kant opgaat.

Misdaad
  • ANP e.a.