Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

MMA-vechter zonder benen wint eerste gevecht: 'Ik ga valide mensen knock-out slaan'

Zion Clark (25) heeft woord gehouden. De man zonder benen heeft zijn eerste MMA-gevecht gewonnen.

Zion Clark

Het is een bijzonder gezicht: een Mixed Martial Arts-vechter die zich voortbeweegt met zijn armen. Zion Clark is niet anders gewend. De 25-jarige vechtersbaas werd geboren met het caudale regressie-syndroom, een aandoening aan de onderste regionen van de wervelkolom.

Maar ondanks dat Clark als kind werd achtergelaten, verwaarloosd, misbruikt en geïntimideerd, heeft hij dankzij zijn vrouw de boel aardig op de rit. Hij blinkt zelfs uit in meerdere sporten.

Wereldrecord

Zo boekte de Amerikaan successen bij het worstelteam op zijn middelbare school, zet hij met gemak een kickflip op zijn skateboard en zette hij zelfs een wereldrecord achter zijn naam: Clark legde als snelste mens ooit de 20 meter sprint af op zijn handen. Nu hoeft hij natuurlijk geen onderlichaam mee te sjouwen, maar wie de beelden bekijkt, kan niet anders toegeven dat zijn prestatie indrukwekkend is.

MMA

Zijn beperking gebruikt hij juist als extra motivatie om het onderste uit de kan te halen. Vandaar dat hij na het sprinten, skaten en worstelen een nieuw doel stelde: MMA-vechter worden. En zo geschiedde.

Clark werd gekoppeld aan ene Eugene Murray, een professionele vechtersbaas. Nee, Murray won als bantamgewicht nog nooit een wedstrijd, maar hé, de beenloze sporter moet ergens beginnen, niet waar?

'Wil hem zijn strot uitrukken'

"Ik ben niet uitzonderlijk omdat ik als atleet geen benen heb", zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. "Ik ben uitzonderlijk omdat ik gedreven ben en ik leef volgens de ‘no excuses’-mantra. Elke dag push ik mezelf."

Ook daagde hij Eugene Murray uit voor de camera. Clark: "Ik ben hier om mijn rivaal de strot uit te rukken en een show op te voeren voor het publiek." Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek.

Winst

En terecht, zo werd al snel duidelijk. Zion Clark domineerde zijn tegenstander meermaals in een grondgevecht, waarbij zijn worstelachtergrond duidelijk van waarde bleek. De jury besliste dan ook unaniem in het voordeel van Clark, waarmee hij zijn eerste officiële overwinning heeft binnengesleept.

"Ik vecht tegen valide mensen, ik versla valide mensen en ik ga valide mensen knock-out slaan. Zo simpel is het", aldus de kersverse MMA-baas. "Ik ben een vechter."

Sport
  • HLN
  • startraksphoto / Brunopress.nl, iStock